komentar zorana šprajca / 'Hrvatska ekonomski ne može pobijediti čak ni u Africi, ali mi ionako ne igramo na pobjedu'

Istražujemo, na čemu su Bozanić i Plenković? Kardinal poručio da se domovinu voli ostankom ne odlaskom, a premijer da je Afrikancima gore nego nama

25.6.2018.
22:45
VOYO logo

Veliki je danas dan, slavimo najveći hrvatski praznik - Dan državnosti. Na tako veliki dan, naravno, očekuju se i velike izjave, a kardinal Josip Bozanić i premijer Andrej Plenković ne da su ispunili ta očekivanja nego su ih uvelike nadmašili. Dali su toliko velike izjave da se teško uopće odlučiti čija je bila veća. Tako je zagrebački kardinal komentirajući egzodus ljudi iz Hrvatske, u svojoj uzvišenosti malo odlijepio od stvarnosti i rekao da se ljubav prema domovini iskazuje ostajanjem, a ne odlaskom, a ako neko kaže da je ovdje lošije nego drugdje onda se po Bozaniću suptilno ruga Domovini

Dakle svi koji su nekidan objavili statističku činjenicu da je Hrvatska postala druga najsiromašnija zemlja Europske unije, da su od nas još jedino Bugari siromašniji, svi oni koji su objavili da nam industrijska proizvodnja pada već 6 mjeseci zaredom, svi oni koji ukazuju na nepotizam, korupciju i birokraciju, svi oni po preuzvišenom kardinalu pripadaju određenim krugovima koji sustavno i suptilno promiču ruganje Domovini. A oni koji zbog toga odlaze, odlaze jer nemaju ljubavi. Pa evo što na to kažu oni koji odlaze i oni koji su otišli:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače Hrvatska katolička crkva iz državnog i lokalnih proračuna godišnje uzme oko milijardu kuna. A kako kršćanstvo propovijeda da se ljubav očituje ne samo ostankom, kako ističe kardinal Bozanić, nego i odricanjem, tako sad očekujemo da će se kardinal u duhu ljubavi prema Domovini odreći te milijarde. Inače bi, ne daj Bože, mogli pomisliti da su i Crkvi draže pare od Domovine. Doduše ni nekretnine nisu za baciti. Amen.  

Druga velika izjava koju smo danas čuli je izjava premijera Andreja Plenkovića.
I on je komentirao demografski egzodus, ali je kao i uvijek pružio riječi nade i utjehe. Naime to što je Hrvatska nakon Bugarske postala najsiromašnija zemlja Europske unije ne bi nas trebalo brinuti jer uvijek ima onih kojima je gore nego nama. Kako bi ih našao premijer je morao potegnuti čak do Afrike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoj se izjavi predjednika Hrvatske vlade nema što prigovoriti, osim što nije baš posve točna. Naime, čak ni u Africi ne žele baš svi hrvatski standard. Tako recimo hrvatski BDP mjeren po paritetu kupovne moći iznosi oko 23.400 dolara po glavi stanovnika, a
Ekvatorijalna Gvineja po tom istom kriteriju ima znatno više, oko 34.800 dolara. I Sejšeli su bolji od nas, ondje je BDP 28.300 dolara po glavi stanovnika. 

Dakle, Hrvatska ekonomski ne može pobijediti čak ni u Africi, ali mi ionako ne igramo na pobjedu nego na opstanak. Da smo kojim slučajem umjesto u Europsku uniju ušli u Afričku uniju vjerojatno bi nas za par godina i ondje prestigle sve druge zemlje kao što nam se evo dogodilo u Europskoj uniji, tako da je nama zapravo svejedno gdje smo, zna se u čemu smo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo