NA TRAGU KINE / Hrvatska energetska budućnost na Cresu i Visu: Ulaganja u solarnu energiju vrijedna 750 milijuna kuna

Ono što razvijeni dio planeta, a pogotovo Kina, radi već jako dugo, polako počinje i Hrvatska

8.4.2019.
19:24
VOYO logo

HEP upravo kreće u svoj povijesni iskorak najavljujući otvaranje četiri sunčane elektrane, od kojih su dvije na otocima, a kažu i da će u solarne energetske farme uložiti čak 100 milijuna eura u sljedeće četiri godine.

Kaštelir u Istri u pogonu je od početka godine. Panele je proizvela domaća tvrtka. Ugovori su danas potpisani za još tri sunčane elektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno ulaganje u solarnu energiju do 2023. planira se na 750 milijuna kuna.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. najavljuje da će ''do 2030. izgraditi 350 megavata sunčanih elektrana što je sedam puta više od svih sunčanih elektrana instaliranih trenutno u Hrvatskoj zajedno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz onu istarsku HEP najavljuje sunčanu elektranu na Cresu tešku skoro 35 milijuna kuna. Treća kreće na Visu i vrijedna je 20 milijuna kuna, a četvrta je Vrlika s cifrom od 14,7 milijuna.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, zadovoljan je:"Dozvolite da na samom kraju u ovom uvodnom dijelu čestitam Upravi HEP-u na ovom iskoraku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100 milijuna eura uloženih Hrvatskoj bi trebalo do 2023. davati polovicu energije koju godišnje proizvde nuklearka Krško. "Intencija je naravno promoviranje hrvatskih izvođača i proizvođača opreme", ističe Barbarić.

Dok Hrvatska gradi energetsku budućnost na Cresu i Visu, Kina koja je svjetski solarni lider ima plan da sunčanu elektranu napravi u svemiru i da joj svemirska investicija bude isplativa do 2050.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo