Opet renesansa? / Hrvatska i 9 članica EU-a potpisali nuklearnu energetsku inicijativu. Tvrde da su nuklearke sigurne i čiste

Image
Foto: Pixsell

10 potpisnica okretanje nuklearnim elektranama pravda borbom protiv klimatskih promjena: "Europa nema izbora nego diversificirati opskrbu"

11.10.2021.
17:04
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska je s još devet zemljama EU-a potpisala inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji kao učinkovitom načinu borbe protiv klimatskih promjena i za dekarbonizaciju gospodarstva, izvijestila je u ponedjeljak Vlada na svojim internetskim stranicama.

"Da bismo pobijedili u borbi za klimu, trebamo nuklearnu energiju. To je za sve nas ključno i pouzdano sredstvo za niskougljičnu budućnost", kaže se u tekstu inicijative "Zašto je Europljanima potrebna nuklearna energija", koji su u ime Republike Hrvatske potpisali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Hrvatsku, potpisnici su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska.

Nuklearna energija je, kažu potpisnici, "čist, siguran, neovisan i konkurentan niskougljični izvor energije", te prilika za Europljane za nastavak razvoja snažne industrije s dodanom vrijednošću, stvaranja tisuća kvalificiranih radnih mjesta, jačanja vodstva u zaštiti okoliša i osiguranje strateške autonomiju Europe i energetske samodostatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tek početak puta, ali... /

Na 38 km od Zagreba žele Krško 2: Vlada u Ljubljani izdala energetsku dozvolu za gradnju drugog bloka nuklearke

Image
Tek početak puta, ali... /

Na 38 km od Zagreba žele Krško 2: Vlada u Ljubljani izdala energetsku dozvolu za gradnju drugog bloka nuklearke

Članovi inicijative upozoravaju da je u posljednjem izvješću o klimatskim promjenama Međuvladin panel o klimatskim promjenama "vrlo jasno iznio svoja predviđanja kako cilj vezan za globalno zatopljenje od najviše 1,5 °C do 2 °C tijekom 21. stoljeća nikada neće biti postignut, osim ako se u idućih osam godina ne dogodi znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Navode i kako je rast cijena energije pokazao koliko je važno što je prije moguće smanjiti energetsku ovisnost o trećim zemljama te da će problemi s opskrbom biti sve učestaliji pa Europa nema izbora nego diversificirati opskrbu te mora pripaziti da ne povećava svoju ovisnost o uvozu energije izvan Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearna energija je sigurna i inovativna i mora biti dio rješenja

"Dekarbonizacija zahtijeva trenutne i duboke tranzicije u našim proizvodnim i potrošačkim aktivnostima kako bismo ih učinili manje ugljično intenzivnima. To podrazumijeva masovno elektrificiranje naše uporabe i razvoj niskougljične industrije poput vodika, koji također zahtijeva proizvodnju električne energije", kaže se u deklaraciji koju je potpisalo deset zemalja, te se ističe da nuklearna energija "mora biti dio rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo