Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
U NEČEMU PREDNJAČIMO

Hrvatska i dalje u svjetskom vrhu donatora organa i transplantacijske medicine

Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta i zemlja s najkraćim vremenom čekanja na presađivanje organa, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga

Image

Transplantacija

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
K.T./HINA/ 26.5.2015. u 12:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zahvaljujući plemenitoj odluci 144 darivatelja organa i njihovih obitelji lani su 354 osobe dobile priliku za novi život, čime je Hrvatska ostala u svjetskom vrhu po stopi darivatelja organa i transplantacija, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.


Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta i zemlja s najkraćim vremenom čekanja na presađivanje organa, rekao je ministar zdravlja SinišaVarga ustvrdivši kako je to rezultat solidarnosti građana, iznimne plemenitosti obitelji koje su u svojim najtežim trenucima našle snagu za taj humani čin, te angažmana i entuzijazma medicinskih timova i bolničkih koordinatora.

MirelaBušić, glavna koordinatorica za transplantacijski program, istaknula je kako se Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa obilježava zbog zahvale zdravstvenim djelatnicima koji se samozatajno bore za svaki život i zahvale i divljenja prema obiteljima koje su u najtežim trenucima smogle snagu za herojski čin spašavanja tuđih života.

O tome su svjedočili roditelji 16-godišnje varaždinke Danijele koja je spasila pet života, a njezino srce i dalje kuca u nečijem drugom tijelu. "Moja Danijela živi i ja sam jako ponosna mama", rekla je njezina majka RužaŠarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na konferenciji je predstavljena knjiga "Danijela živi" u kojoj roditelji govore o životu svoje kćeri koja ih je iznenada napustila.

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Nel Pavletic/PIXSELL

U tom lancu spašavanja života ključni su liječnički timovi, vozači hitne pomoći i bolničko osoblje, odnosno njihova koordiniranost i umreženost, stoga je najuspješnijim koordinacijskim timovima iz riječkog i splitskog KBC-a Varga uručio priznanja.

Upravo se čita

Image
'NE VIDIM NIŠTA SPORNO'

Aerodrom u Zadru lažirao milijuntu putnicu jer je Plenković bio u županiji: 'Poklopilo se'

Koordinacijski tim KBC Rijeka već četiri godine zaredom osigurava gotovo četvrtinu darivatelja organa, zahvaljujući čemu se uspijeva obaviti tako veliki broj transplantacija, rekao je kordinator tima anesteziolog ŽeljkoŽupan, navodeći da je u prošloj godini bilo 33 darivatelja.

U proteklih nekoliko godina od 94 obitelji samo su dvije bile protiv doniranja organa, što govori o plemenitosti i velikom srcu naših darivatelja, te visokoj profesionalnosti bolničkog tima u riječkom KBC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najveći pomak je lani ostvario koordinacijski tim KBC-a Split, a njegov voditelj, anesteziolog MatePerković, ističe kako je to rezultat izuzetno dobre koordinacije i rada svih članova tima.

Od prošle godine do danas ukupno je u toj bolnici bilo 18 darivatelja, koji, ističe Perković, u najtežim trenucima imaju najveće srce.

Izuzetnim angažmanom istaknuli su se i koordinacijski timovi KBC-a Sestre milosrdnice i Opće bolnice Varaždin.

Po najnovijim podacima, u ovoj godini ukupan broj transplantiranih organa veći je za 51 posto, a broj darivatelja za 106 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukupno je presađen 361 organ, od toga 197 bubrega, 125 jetri, 34 srca i pet gušterača. Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija jetri i bubrega, a druga po broju transplantacija srca.

U Hrvatskoj na bubreg čeka 97 osoba, srce 24, jetra 68, te na kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača osmero pacijenata. Lista čekanja za transplantacije smanjena je za 37 posto u zadnjih pet godina, a hrvatski pacijenti čekaju na transplantacije najkraće u EU.

Na transplantacija srca čeka se 70 dana, jetra oko 16, a na presađivanje bubrega u prosjeku 24 mjeseca.

K.T./HINA/ 26.5.2015. u 12:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
vinski lažnjaci

Državni inspektorat našao čak sedam krivotvorenih vina! Četiri su s Kosova, ali i dva su iz Hrvatske

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba