JAVNO ZDRAVSTVO / Hrvatska ih ima tek pet, a samo je jedan u vlasništvu bolnice: Trebamo li nove PET CT uređaje?

PET CT je uređaj koji spašava živote, u Hrvatskoj ih ima pet, a pomažu u ranom dijagnosticiranju tumora i otkrivanju metastaza

24.7.2019.
22:40
VOYO logo

''Kolokovijalno rečeno – otkrivaju je li neki tumor aktivan ili ne u danom trenutku'', objašnjava Sunčana Divošević s Polikliničkog odjela za nuklearnu medicinu u Medikolu.

Samo jedan takav uređaj u vlasništvu je bolnica: ostala četiri kupila je Poliklinika Medikol. Pacijenti pretragu obavljaju na privatnom uređaju, a račun plaća država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno - oko 40 milijuna kuna za oko 6000 pregleda na godinu. I tako već više od 10 godina pa je ministar zdravstva Milan Kujundžić odlučio nabaviti četiri nova za ukupno 60 milijuna kuna: "Lako je bilo izračunati da bi za tri godine bili isplaćeni aparati, a da bi ušteda u prve tri godine bila od pet do sedam milijuna kuna. A nakon tri godine ušteda bi bila 20 milijuna kuna. I nadasve, što je važnije, da bi se radilo na boljim uređajima i da bi se radilo u timovima kao što se radi u svijetu, a ne da kao u privatnoj toj klinici na tome radi jedan liječnik koji gleda te nalaze".

Ali nekima je ministrova računica sporna. Tjednik Nacional piše da je za studiju isplativosti Ministarstvo angažiralo tvrtku koja se bavi prodajom voća: ''Sporna je činjenica da javnost ne zna jesu li troškovi nabave isplativi ili ne i u kojem bi se oni rokovima mogli isplatiti. Troškovi održavanja ta četiri uređaja iznose najmanje 28 milijuna kuna, a Ministarstvo je u toj svojoj studiji navelo 21,7 milijuna kuna gdje su najviše manipulirali nabavom izotopa", upozorila je Orhidea Gaura Hodak, novinarka tjednika Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić kaže da su članci u Nacionalu naručeni, i to od poliklinike koja je vlasnik uređaja. Sporna mu je i njihova kvaliteta što Medikol opovrgava ističući da s postojećim uređajima sudjeluju u međunarodnim projektima.

''S druge strane ne može se raditi na uređajima koji su tehnološki zastarjeli, stari su 12 godina i kvare se, oni ni približno ne mogu prepoznati metastaze kao što prepoznaju novi aparati", tvrdi Kujundžić, koji je odlučio pomrsiti im račune baš u trenutku kada su oni odlučili ići u nabavu novih uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo male lezije veličine i do tri milimetra. Uobičajeno je da takvi aparati rade do 10 godina, uredno se servisiraju i dobri su. Uređaj potpuno istih karakteristika nalazi se i na Rebru", kaže Divošević.

Nije ovo prvi put da su privatni PET CT-ovi u središtu pozornosti. 2011. USKOK je istraživao zašto je HDZ-ov ministar Neven Ljubičić potpisao ugovor i dopustio  Medikolu monopol, posebno jer su bolnice i prije toga tražile iste uređaje i nisu ih dobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ih treba nabaviti, to je prvo. 2006. je Rebro tražilo od Ministrstva PET CT uređaj i tada smo odbijani i nije dobiven'', kaže Ranka Štern Padovan, bivša pročelnica Zavoda za radiologiju KBC-a Zagreb.

Rebro je PET CT dobilo tek 2012. ''Kad smo došli u Ministarstvo 2012., svi PET CT uređaji bili su u privatnom vlasništvu i to je bilo nepodnošljivo. Stoga smo nabavili jedan aparat u KBC Zagreb. Državni novac se odlijeva u privatne tvrtke i to se nije smjelo dogoditi'', kazao je bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjali su se i vlast i ministri, ali sporni ugovori i neobično javno-privatno partnerstvo je trajalo punih 10 godina.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo