izum dugoreške braće / Hrvatska ima najekološkije tenisice u svijetu! Izrađene su od konoplje i odmah su postale hit

Za sada se tenisica može nabaviti preko kampanje na Kickstarteru za tisuću kuna, što nije malo

5.3.2020.
14:30
VOYO logo

Devet biljaka i vuna - od toga se sastoji najekološkija tenisica na svijetu, razvijena i proizvedena u Hrvatskoj. Točnije, u Zagrebu i Koprivnici. Iza nje stoje braća iz Duge Rese - Domagoj i Hrvoje Boljar.

''U jednom trenutku smo postali svjesni da je sva ta obuća napravljena od štetnih materijala, a to su nafta za gumu i sintetički materijali i koža koja je punjena teškim metalima i kemikalijama i oba ta materijala su jako štetna za okoliš", govori Hrvoje Bulj.

Braća su naslijedila tvornicu obuće u bankrotu prije 10 godina, a zadnjih pet godina malo po malo, svaki umjetni materijal, zamijenili su prirodnim.

''Uložak je od pluta, unutra neka pojačanja su od kenafa, što je danas nepoznata biljka, a prije tisuću godina se koristila za izradu jedara u Egiptu'', kaže Hrvoje.

Vezice su izrađene od vlakna eukaliptusa, a standardni plastični vrh, zamijenili su celulozom. Potplat je stopostotni kaučuk, a za lice, odnosno gornji dio obuće koristi se najkorisnija biljka na svijetu - konoplja. Od nje se prije šivala odjeća, plela se užad, radila se krevetnina i torbe. Tenisica dolazi u 4 verzije: konoplja, konoplja sa tekstilnom vunom ili filcanom vunom s Novog Zelanda i biorazgradivi tekstil koji, kada se razgradi, postaje gnjojivo za biljke.

''Ono što smo mi htjeli postići jest ponuditi ekološki proizvod koji je supstitut klasičnoj neekološkoj obući. Da bi bila supstitut, mora biti kvalitetom jednaka ili bolja'', kaže Domagoj Boljar.

Kvalitetu smo odmah testirali pa smo ih prošetali i zalili vodom. Nema tenisice koja preživi zube psa Baće, ali bar nema straha da će se od žvakanja otrovati - jer je čak  i uložak - jestiv.

Za sada se tenisica može nabaviti preko kampanje na Kickstarteru za 640 kuna, a kasnije za tisuću, što nije malo.

''Što se tiče cijene, mi smo osmislili taj poslovni model gdje prodajemo preko interneta kako ta tenisica ne bi postala luksuz. Ona je relativno skupa jer su materijali jako tehnološki napredni", pojašnjava Domagoj.

No izgleda da je svijest o okolišu ipak nadjačala želju za uštedom. U prva 24 sata kampanje skupili su tri puta više novca nego što su očekivali, a ove najekološkije cipele na svijetu će uskoro iz male Koprivnice u Hrvatskoj otputovati u cijelu Europu, ali i daleku Australiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo