NAUTIČKA VELESILA / Hrvatska ima najviše plovila za iznajmljivanje na svijetu: 'Predsezona je ostvarila značajne rezultate'

Marine, jahte, luksuz i puno novca - sve to ide u istu rečenicu. Kojoj treba dodati još jednu i reći da već dobro razvijen, nautički turizam u Hrvatskoj ima ogroman potencijal

4.7.2022.
7:30
VOYO logo

Evo nešto u čemu smo prvi na svijetu! Možda niste znali, ali Hrvatska ima najviše plovila za iznajmljivanje na svijetu! U floti imamo oko 4 i pol tisuće jahti i drugih plovila za najam - što nam je osiguralo titulu svjetske nautičke velesile.

Marina u Puntu na Krku ima 850 vezova u moru i 500 na kopnu - tu se ostvaruje najveći nautički turistički promet na Kvarneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par iz Austrije izabrao ju je za svoju bazu. "Ranijih godina iznajmljivala sam brod u Hrvatskoj. Vidjela sam ovaj kraj i marinu i jako mi se svidjelo! Sada smo kupili svoj brod i odlučili doći na vez u ovu marinu", prepričava Nadine Walcher.

Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Bilježi odlične rezultate, iako je na početku same špice sezone. "Marina je puna, već sad smo bolji što se tiče 2019. po popunjenosti i financijski gledajući", objašnjava Robert Skomeršić, djelatnik marine u Puntu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama joj je vjerna i jedna slovenska obitelj. Tu ostaju do kraja srpnja, ali redovito dolaze od proljeća do jeseni! "Blizu nam je Slovenije i ovakvo more kao što je tu - nema ga nigdje", kazuje Gregor Prešeren.

Od svih charter plovila na svijetu, odnosno onih koji su za najam, 40 posto ih je u Hrvatskoj. U tom segmentu smo svjetska velesila! Samo ti nautičari od početka ove godine ostvarili su milijun i sto tisuća noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine je već i predsezona ostvarila značajne rezultate kojima smo zadovoljni. U cijelom ACI sustavu koji broji 22 marine diljem Jadrana tranziti, tj. dnevni vezovi su na razini 2019. godine", kazala je voditeljica korporativnih komunikacija ACI marina Adriana Mišković.

Uz jug Hrvatske, i Kvarner postaje sve popularniji. Na njemu se posljednjih 5 godina bilježi rast broja noćenja nautičara od 65 posto. Raste i zarada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gosti nautičkog turizma su gosti koji troše više od prosječnog gosta, radi se o nekakvih 130 eura dnevno, odnosno 170 ako govorimo o čarteru i ukupna zarada u lukama nautičkog turizma je prošle godine iznosila oko 160 milijuna kuna", kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Samo na Kvarneru. Marine, jahte, luksuz i puno novca - sve to ide u istu rečenicu. Kojoj treba dodati još jednu i reći da već dobro razvijen, nautički turizam u Hrvatskoj ima ogroman potencijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo