Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'Prokužavanje koronom'

Hrvatska je izbila na 1. mjesto u svijetu po umiranju od COVID-a tjedno u odnosu na broj stanovnika, pretekla čak i BiH

U zadnjih sedam dana bilježimo 370 umrlih. Još prošli tjedan RH je nemalo zaostajala za BiH, a sad ju je naglo pretekla

Image
Foto: AP
Sergej Županić/ 31.1.2022. u 14:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po broju umrlih od COVID-a 19 u zadnjih sedam dana Hrvatska je, u odnosu na broj stanovnika, definitivno najgora na svijetu.

Riječ je o podacima koje donosi Worldometer nakon osvježavanja epidemioloških podataka za svijet danas u 13.57 sati po našem vremenu. Pritom u obzir ne uzimamo tzv. mikrodržave i male teritorije zbog velikih promjena statistike uslijed malog uzorka stanovništva.

Our World in Data još uvijek Hrvatsku vodi kao drugu najgoru po broju umrlih tjedno razmjerno broju stanovnika. Međutim, na ovoj platformi riječ je o rezultatima nakon jučerašnjeg ažuriranja. Worldometer, pak, navodi da Hrvatska tijekom sedam dana bilježi 91 umrlog od COVID-a na milijun stanovnika.

Usto, kako ova platforma Hrvatsku još uvijek vodi da ima 4,07 milijuna stanovnika, uzimajući u obzir popis stanovništva iz 2021. gdje se pokazalo da naša zemlja ima 3,88 milijuna stanovnika, tjedni broj umrlih na milijun u Hrvatskoj bi zapravo bio 95 umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Hrvatska plaća 'danak u krvi'

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: 'Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom'

Najgora sljedeća u svjetskim razmjerima je Bosna i Hercegovina sa 87 umrlih. Hrvatska je ovime ujedno i najgora u Europskoj uniji, daleko iznad Bugarske sa 72 i Grčke sa 71 žrtvom COVID-a na milijun stanovnika tijekom zadnjih tjedan dana.

Danas je, podsjetimo, prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj zabilježeno još 50 umrlih od korone u 24 sata, čime je ukupan broj umrlih od ove bolesti u našoj zemlji od početka pandemije porastao na 13.827. To je isti broj koji navodi Worldometer, što znači da je ažuriran najnovijim brojkama. A po njima, u zadnjih sedam dana bilježimo 370 umrlih.

Upravo se čita

Worldometer je internetska platforma za praćenje statističkih podataka na globalnoj i nacionalnim razinama, i to po područjima poput ekonomije, zdravstva, okoliša, energetike, hrane i raznih drugih. Kao svoje korisnike navodi, između ostalih, CSEE Sveučilišta Johns Hopkins, na kojega se pak referira i Our World in Data.

Od medija na ovu se platformu referiraju The New York Times, Financial Times, Business Insider, BBC…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RTL.hr je prošlog tjedna u dva navrata pratio kretanje sedmodnevnog prosjeka umrlih od korone u odnosu na broj stanovnika, iz čega se vidjelo da je stanje u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje svijeta, sve gore. Naša zemlja tada je još bila druga najgora.

U petak je takvo stanje prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog NZJZ-a Dr. Andrija Štampar i član Znanstvenog savjeta za RTL.hr ustvrdio da je riječ o smrtima koje su se većinom mogle izbjeći.

"Kad se u Hrvatskoj rade evaluacije, ispada da je sve super, a istodobno imamo veliki broj i oboljelih i umrlih. Naravno da nije sve super kad imamo puno oboljelih i umrlih. Naravno da su onda građani koji se drže mjera, frustrirani tako velikim širenjem virusa kao i zbog puno umiranja. Šteta. Zaista šteta", rekao je.

Istog dana prenijeli smo izjavu virusnog imunologa Luke Čičina Šaina za N1 da su vlasti pustile da se stanovništvo prokuži koronavirusom, što je potvrdio i Kolarić, i još je to nazvao "visokim dankom u krvi koji ćemo platiti dostizanje imuniteta krda u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kolarić je rekao da smatra da vlasti u našoj zemlji nisu svjesne toga gdje se Hrvatska već neko vrijeme kreće u odnosu na cijeli svijet po stopi umiranja od COVID-a.

Nasuprot tome, rekao je da smatra da su prokužavanje vlasti svjesno dopustile:

"Jer, na Znanstvenom savjetu iznosila su se brojna upozorenja što nam prijeti. Vidjeli smo da su i SAD i Velika Britanija, zatim zemlje sa 80 posto cijepljenih, provodile ozbiljnije mjere nego što su na snazi bile kod nas koji imamo tek oko 60 posto cijepljenih."

Od ostalih današnjih ružnih epidemioloških vijesti u Hrvatskoj ističe se objava HZJZ-a da je u našoj zemlji potvrđeno prvih pet slučajeva omikronove podvarijante B.2 za koju za sada nema naznaka niti da izaziva različitu smrtnost od omikrona niti da je u stanju u većoj mjeri zaobilaziti imunitet ljudi, stečen cijepljenjem ili preboljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Sergej Županić/ 31.1.2022. u 14:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba