Za svaku pohvalu / Hrvatska je jedna od tri zemlje s najvećim udjelom žena među eurozastupnicima!

Image
Foto: RTL

No, žene su i dalje u manjini na visokim dužnostima u Parlamentu

22.5.2019.
7:53
RTL
VOYO logo

Od 1979. godine broj zastupnica u Europskom parlamentu se udvostručio, no žene su i dalje u manjini, posebice na visokim dužnostima.

Žene trenutačno čine trećinu (36 posto) od 751 zastupnika Europskog parlamenta. U 40 godina postojanja EP-a ta se brojka udvostručila. Žene su 1979. godine, kada su održani prvi izravni izbori za EP, činile samo 16 posto zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskom parlamentu žene su brojnije nego u parlamentima država članica EU-a, gdje ih je 2018. godine bilo u prosjeku 27,9 posto.

Na svjetskoj razini, žene čine u prosjeku 24,3 posto zastupnika nacionalnih parlamenata, po podacima Interparlamentarne unije (IPU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlike među zemljama

Finska (77 posto), Irska (54,5 posto) i Hrvatska (54,5 posto) tri su zemlje s najvećim udjelom žena među eurozastupnicima. Malta i Švedska ih imaju 50 posto, a Španjolska 48,1 posto.

Na drugom kraju spektra, žena je manje od 20 posto među zastupnicima iz Mađarske, Litve, Bugarske, Estonije, Cipra i Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, gotovo trećina (11) od 28 država članica uvest će, u različitom stupnju, rodne kvote za nacionalne kandidacijske liste za europske izbore, uključujući prvi put Italiju, Grčku i Luksemburg.

Godine 2014. samo dvije zemlje, među onima koje su već imale kvote, zahtijevale paritet: Francuska, koja je među eurozastupnicima imala 43,2 posto žena, i Belgija koja ih je u Strasbourg poslala 33,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrovoljne kvote političkih stranaka "ponekad se smatraju učinkovitijima od "kraćeg puta" zakonskih kvota, kao u slučaju Švedske, Danske i Nizozemske", navodi Parlament.

Dvije predsjednice

Žene su u manjini na visokim dužnostima u Parlamentu. Samo dvije žene bile su među 18 predsjednika EP-a. Prva predsjednica Europskog parlamenta bila je Francuskinja Simone Veil (od 1979. do 1982.). Parlamentom je predsjedala i Francuskinja Nicole Fontaine (od 1999. do 2002.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene trenutačno čine trećinu članova izvršnog ureda EP-a i predsjedaju dvama od 11 političkih skupina. Žene su u siječnju 2018. činile manje od trećine članova parlamentarnih delegacija za odnose sa trećim državama.

A drugdje u Bruxellesu?

Žena nikada nije bila predsjednica Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Europskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2014. dio eurozastupnika zaprijetio je da neće podržati prvi sastav Europske komisije koji je predložio Jean-Claude Juncker u kojem su bile četiri povjerenice od ukupno 28 članova. Juncker, koji se žalio da mu države članica nisu stavile na raspolaganje dovoljno kandidatkinja, naposljetku je uključio devet žena, koliko ih je bilo i u prethodnoj Komisiji.

Te godine gotovo sve političke stranke imenovale su muškarce za nositelje svojih lista ("spitzenkandidaten") koje su željele postaviti na čelo Komisije. Samo tri su imenovale žene: Europska stranka Zelenih Njemicu Sku Keller, Stranka europske ljevice Slovenku Violetu Tomič i Savez liberala i demokrata za Europu Dankinju Margrethe Vestager.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo