predsjednica o provokaciji / 'Hrvatska je nadišla Vulinove provokacije, on je sad problem srbijanskog premijera!'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora odlučiti kuda ide', kazala je predsjednica novinarima

22.6.2015.
14:24
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je u ponedjeljak govor srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina u Jadovnom, ali i poručila kako je Hrvatska nadišla tu razinu provokacije, te kako je Vulin problem srbijanskog premijera.

Image
još jedna skandalozna izjava /

Vulin šokirao izjavom usred Hrvatske, blaženog Alojzija Stepinca nazvao ustaškim vikarom!

Image
još jedna skandalozna izjava /

Vulin šokirao izjavom usred Hrvatske, blaženog Alojzija Stepinca nazvao ustaškim vikarom!

"Temeljni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane. Isto vrijedi i kad dođete u drugu zemlju, ali ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora odlučiti kuda ide", kazala je predsjednica novinarima u Spomen šumi Brezovica, gdje je sudjelovala u obilježavanju Dana antifašističke borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulin je u nedjelju u Jadovnom, kao izaslanik srbijanske Vlade, među ostalim izjavio kako "ne može ista ruka vijenac nositi i u Bleiburg i u Jasenovac", aludirajući na hrvatsku predsjednicu koja je posjetila oba mjesta. Kardinala Alozija Stepinca tada je nazvao "ustaškim vikarom".

Grabar Kitarović je podsjetila da Hrvatska pomaže Srbiji na putu u EU, ali i upozorila kako se "s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Bivši predsjednik Ivo Josipović smatra, međutim, kako bi Ministarstvo vanjskih poslova zbog Vulinova govora trebalo Srbiji poslati diplomatsku notu.

"Izjava gospodina Vulina je neprimjerena, tamo su se obilježavale žrtve i na dan kad se obilježavaju žrtve ne šalju se konfliktne poruke, a posebice ne poruke koje vrijeđaju domaćina. Mislim da organizator skupa treba dobro razmisliti koga poziva kao gosta, a gosti moraju misliti na koji način se izražavaju u takvim prigodama. Kad je riječ o reakciji državnog vrha mislim da je trebala reagirati predsjednica ili predsjednik Vlade, ali i da bi bilo dobro da MVP jednom notom kaže kako je Vulinova izjava bila neprimjerena", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov izaslanik u Brezovici Jasen Mesić nedopustivim smatra što hrvatska vlada nije promptno i adekvatno odgovorila Vulinu.

"Radi se o huškačkim izjavama koje ne poštuju zemlju u kojoj se gospodin tom prilikom nalazio, a radi se o Republici Hrvatskoj. Posbno je to čudno ako dolazi od minista Vlade Republike Srbije, države koja ima reafirmaciju četničkog pokreta, gdje imamo opravdanje da je Draža Mihajlović bio antifašist i takve stvari. Vlada je morala odmah i žestoko reagirati", ocijenio je Mesić i dodao kako Vulinove izjave "nisu put koji vodi prema EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo