Dan za sastanke / Hrvatska je položila svoj prvi europski ispit: 'Bilo je teško sve organizirati, ali čestitam svima'

Do kraja siječnja u Hrvatskoj će se održati još pet sastanaka, ali na nižim razinama

10.1.2020.
22:02
VOYO logo

Zajedničkom sjednicom Kolegija povjerenika Europske komisije i hrvatskih ministara u NSK i službeno je počelo šestomjesečno hrvatsko predsjedanje Unijom. "Hrvatski su prioriteti Europa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je globalno utjecajna", poručio je premijer Andrej Plenković

Pozorno ga je slušala i Ursula von der Leyen zadovoljna jer su, kaže, to i prioriteti Europske komisije kojoj je na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 6 milijuna kuna vrijednom blindiranom Mercedesu s protueksplozivnom zaštitom, kupljenom za potrebe predsjedanja Europskim vijećem, Ursula von der Leyen dovezena je na mjesto hrvatskog predsjedanja.

A nakon zajedničkog fotografiranja, kada je predsjednica Komisije pozirala između Plenkovića i svojega nekadašnjeg protukandidata Fransa Timmermansa, počeo je sastanak kolegija Komisije i hrvatskih ministara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorili su teme koje će obilježiti idućih šest mjeseci. Na svibanjskom summitu u Zagrebu sastat će se predstavnici Unije i predstavnici Sjeverne Makedonije i Albanije koji su se još lani nadali otvaranju pristupnih pregovora. No, Francuska i Danska su ih blokirali. Plenković se nada da će upravo u Hrvatskoj dobiti zeleno svjetlo. 

Za hrvatskog predsjedanja trebao bi se definirati novi sedmogodišnji proračun. Hrvatsku tu čeka teška zadaća. Ministar financija Zdravko Marić će iz uloge onog od kojeg traže novac preuzeti ulogu onog koji ga traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja siječnja u Hrvatskoj će se održati još pet sastanaka, ali na nižim razinama.

Nakon sastanka u Nacionalnoj knjižnici predsjednica Europske komisije sastala se s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Bez izjava na kraju sastanka s kojeg je tek priopćeno da se ponovno razgovaralo o prioritetima hrvatskog predsjedanja te o programu parlamentarnih sastanaka na kojima će sudjelovati i niz članova Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovaralo se i o Brexitu, višegodišnjem financijskom okviru Unije te politici proširenja, ali i o najvažnijim inicijativama Europske komisije poput Europskoga zelenog plana. Jandroković joj je bio i vodič Markovim trgom. 

Gošća RTL-a Danas objasnila je kako će Brexit utjecati na Hrvatsku

Izgleda da je Hrvatska položila prvi europski ispit. Zagrepčane je zanimalo hoće li biti prometnih čepova, a toga nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL-a, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Nikolina Brnjac, objasnila je kako je organizacijski i logistički bilo jako teško sve napraviti. S njom je uživo ispred NSK razgovarao reporter RTL-a Adrian De Vrgna

"Kad pogledate, bit će više od 2000 događaja tijekom našeg predsjedanja. Oko stotinjak samo u Zagrebu, a 161 po cijeloj Hrvatskoj. Organizacijski i u logističkm smislu bilo je izuzetno teško. Čestitala bih svima koji su bili uključeni da su uspješno položili ispit", rekla je Brnjac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je i kako će izlazak iz Velike Britanije utjecati na Hrvatsku. 

"Velika Britanija nije u Europskoj uniji od 31. siječnja te se samim tim i proračun smanjuje, to će utjecati na sve članice. Finsko predsjedništvo je izvelo svoj prijedlog koji nije bio zadovoljavajući za većinu članica. Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u prosincu dogovoreno je da pregovore preuzme predsjednik EU vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dobro za Hrvatsku jer možemo reći koja su naša nacionalna stajališta, a to je da želimo imati ista ulaganja, da održimo nivo. Volimo se uspoređivati s Slovenijom, Češkom, a one su ušle u EU 2004. Tako da imamo još do toga da dođemo do te razine", zaključila je Brnjac.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo