Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
U DOBA KORONE

Hrvatska je u izbornoj godini: Opcija da na izbore idemo nešto ranije nije bez izgleda

U jeku koronakrize kao mogućnost se spominje i to da bismo na izbore mogli već ovo ljeto

Adrian De Vrgna/ 18.4.2020. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do redovnog termina parlamentarnih izbora šest je mjeseci, no na birališta bismo mogli i ranije.

VEZANE VIJESTI

Odluka je na vladajućima, ali u HDZ-u tvrde da o izborima još ne razmišljaju i da je sada prioritet borba protiv koronavirusa.

I u vladajućoj koaliciji tvrde kako tema izbora još nije na dnevnom redu razgovora partnera pa tako Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti, poručuje: 'Što se mene tiče, izbori su svaki dan. Ne znam kad su, izbori su od jutra do sutra 365 dana''.

U slučaju da epidemiološka situacija najesen bude lošija, izgledno je aktiviranje izvanrednog stanja, kao i da Sabor dvotrećinskom većinom produlji mandat aktualnom sazivu.

U SDP-u su, tvrde, za izbore spremni u svakom trenutku pa tako Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, ističe: ''Mi smatramo da je osnovni preduvjet pravo na okupljanje kad se to vrati u normalu''.

U oporbi predlažu još neka rješenja pa tako predsjednik MOST-a Božo Petrov napominje: "Mjere će se nekad pojačati, a nekad olabaviti, ali virus će trajati. Iz tog razloga mislim kako  je najadekvatnije da Vlada omogući elektroničko i dopisno glasovanje".

Na tom tragu je i Domovinski pokret Miroslava Škore: ''Da zbog svega što se događa razmisli o mogućnosti uvođenja elektronskog i dopisnog glasovanja pa na taj način posebice potaknu one koji ne izlaze na izbore kao i naše ljude u inozemstvu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

VEZANE VIJESTI

No za ljevicu takvo što ne dolazi u obzir i Bauk poručuje: ''SDP neće podržati ustavne promjene i e-glasanje jer bi na taj način dijaspora dobila više utjecaja izbora u Hrvatskoj''.

S obzirom na trendove, činjenicu da je u anketama HDZ  blago ispred SDP-a, ali i da smjer države podupire znatan broj birača, opcija da na izbore idemo nešto ranije, nije bez izgleda.

O samoraspuštanju Sabor odlučuje većinom glasova, a dok se akteri nadaju fer političkoj utrci u kojoj će kampanja izgledati posve drukčije, bez masovnih političkih skupova i s manje utrošenog novca, u doba korone.

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

Adrian De Vrgna/ 18.4.2020. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uklanjaju se kante

U centru Zagreba smeće će se iznositi od 20 - 22 sata ili ide kazna: 'Ako vas nema doma, pitajte susjeda'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba