od sunca samo 1% struje / Hrvatska je zadnja u EU po instaliranju solara. Ines iz Zaprešića struju radi na svom krovu i kaže - isplati se

Vlada ukina PDV na solarne panele, ali Hrvatska je i dalje treća najgora u EU po administrativnim preprekama

19.8.2022.
21:15
VOYO logo

Solarni paneli na krovu u Zaprešiću u Sunce gledaju i struju rade još od 2019. godina Vlasnica solarne elektrane na svojim je računima osjetila značajne uštede!

Ines Ban Kolić, vlasnica solarne elektrane, kaže nam: "Iznos koji sam prije trošila na električnu energiju bio je 4000 kuna, sada je došlo na tisuću kuna. Uštedjela sam tri četvrtine računa. Ono što sam proizvela, potrošila sam, a višak sam pustila u mrežu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrat investicije ostvarit će nakon osam godina. Da, te 2019., nije morala platiti PDV na opremu, povrat bi bio godinu dana kraći. Vlada je najavila ukidanje poreza na panele, a i doznali smo da Ministarstvo financija i porezna razmatraju ukidanje PDV-a na opremu za cijelu elektranu.

"To je trebalo puno prije napraviti, mi smo znali da će doći ova kriza. To je trebalo napraviti prije dvije tri godine kad je to zaživjelo", kaže Ines Ban Kolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon mise za Veliku Gospu /

Energetska kriza opasno prijeti, a Plenković upravo priznao da nema plan za jesen: 'Na godišnjem odmoru smo'

Image
nakon mise za Veliku Gospu /

Energetska kriza opasno prijeti, a Plenković upravo priznao da nema plan za jesen: 'Na godišnjem odmoru smo'

Kad je voda došla do grla, svi traže alternativu. Hrvatska je na posljednjem mjestu u EU po ugradnji solara, a treća po administrativnim preprekama. U Hrvatskoj najviše struje proizvedemo u hidroelektranama 48%, iz fosilnih goriva dobivamo 28 posto, od vjetra 14 posto, biomase 4 posto, bioplina 2 posto, sunca niti 1 posto, geotermalna energija je također zanemariva.

Vlada se tek lani trgnula i počela mijenjati stvari na bolje, kaže struka, a da je bilo pameti u politici već sada smo mogli biti samodostatni pa problema s visokim računima za struju ne bi bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli smo da, s obzirom na to da Hrvatska obiluje suncem, vjetrom, biomasom, bioplinom i geotermalnom, Hrvatska je puno prije mogla postići taj cilj puno prije", kaže Maja Pokrovac, direktorica Udruženja Obnovljivih izvora energije.

Iz Ministarstva gospodarstva najavljuju natječaje kroz koje će poduzetnicima biti na raspolaganju 150, a građanima 65 bespovratnih milijuna eura za solare. Reagira li se brzo, u kratkom vremenu može se dobiti puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nenamjenska sredstva koja nisu u budžetu, ako govorimo o HROTE i Fondu za energetsku učinkovitost, vi možete sada omogućiti sufinanciranje do 30 posto ako govorimo o poduzetnicima i industriji. Mreža koliko sada može podnijeti, a to je do 300 MW solara koje možemo odraditi u iduće 2 godine, a to je 3 puta više nego imamo danas", kaže Maja Pokrovac.

Da se na vrijeme promišljalo, od Sunca ne bi živio samo turistički sektor, niti bi svi građani morali strahovati od skupe struje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo