kategorija iznad prosjeka je elektronika / Hrvatska među relativno jeftinijim zemljama u EU po cijenama potrošačke robe i usluga

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatska je s razinom cijena potrošačke robe i usluga u prošloj godini 33 posto ispod prosjeka Unije gotovo izjednačena sa Češkom, Litvom i Slovačkom

19.6.2015.
21:26
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je prošle godine po ukupnoj razini cijena potrošačke robe i usluga bila među relativno jeftinijim zemljama Europske unije, u skupini sa Češkom, Litvom i Slovačkom, pokazuje u petak objavljeno izvješće Eurostata.

Najnižu je ukupnu razinu cijena potrošačke robe i usluga mjereno indeksom razine cijena u 2014. bilježila Bugarska, 52 posto ispod prosjeka Europske unije. Slijede Rumunjska, Poljska i Mađarska, gdje su cijene bile od 46 do 43 posto ispod prosjeka EU, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je s razinom cijena potrošačke robe i usluga u prošloj godini 33 posto ispod prosjeka Unije gotovo izjednačena sa Češkom, Litvom i Slovačkom gdje je razina cijena bila po 36 odnosno 31 posto ispod prosjeka Unije.

Na Cipru, u Grčkoj, na Malti, te u Sloveniji, Portugalu, Estoniji i Latviji ukupna razina cijena potrošačke robe i usluga bila je od 10 do 30 posto ispod prosjeka EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbliže su tom prosjeku po razini cijena bile Španjolska (sedam posto ispod prosjeka), Njemačka i Italija (dva posto iznad prosjeka), te Francuska, Belgija i Austrija (osam odnosno sedam posto iznad prosjeka Unije).

Najskuplja je zemlja u EU po cijenama potrošačke robe i usluga u 2014. bila Danska, s razinom cijena 38 posto iznad prosjeka Unije. U skupinu najskupljih spadaju još Švedska, Finska, Luksemburg, gdje je razina cijena bila 20 do 30 posto iznad prosjeka Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto je manja razlika među članicama EU u odnosu na onu u ukupnoj razini cijena u 2014. zabilježena u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića i kretala se od 39 posto iznad prosjeka Unije u Danskoj do 39 posto ispod prosjeka u Poljskoj.

U Hrvatskoj je razina cijena u toj kategoriji potrošačke robe mjerena odgovarajućim indeksom bila 10 posto ispod prosjeka EU, a sličnu su razinu cijena bilježile Latvija (13 posto ispod prosjeka), Slovačka i Estonija (12 posto ispod prosjeka), Portugal (11 posto ispod prosjeka), Španjolska (sedam posto ispod prosjeka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka i Slovenija najbliže su prosjeku Unije po razini cijene hrane i bezalkoholnih pića u 2014., za kojim zaostaju jedan posto.

Najveća je razlika u razini cijena među članicama EU zabilježena u kategoriji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda. Tako je u Irskoj razina cijena tih proizvoda u 2014. bila 70 posto iznad prosjeka EU a u Bugarskoj i Mađarskoj 42 odnosno 35 posto ispod tog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je razina cijena alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u 2014. bile 23 posto ispod prosjeka Unije, pokazuje izvješće Eurostata.

Manje je izražena bila razlika među zemljama EU u razini cijena odjeće. Najnižu je razinu cijena u toj kategoriji potrošačke robe i usluga u 2014. u odnosu na prosjek EU bilježila Mađarska, 30 posto ispod prosjeka Unije. Najvišu je razinu cijena u toj kategoriji imala Švedska, 21 posto iznad prosjeka Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je razina cijena odjeće mjerena odgovarajućim indeksom u 2014. bila 14 posto ispod prosjeka Unije.

Najvišu je razinu cijena među kategorijama potrošačke robe Hrvatska u 2014. zabilježila u kategoriji potrošačke elektronike, pet posto iznad prosjeka Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom ta kategorija proizvoda spada među one s manjom razlikom u razini cijena među članicama, u rasponu od 16 posto iznad prosjeka EU na Malti do 15 posto ispod prosjeka u Češkoj.

U kategoriji sredstava za osobni prijevoz koja obuhvaća automobile, motocikle i bicikle, razlike su među članicama relativno ograničene, ističe Eurostat, izdvajajući kao iznimku samo Dansku gdje je razina cijena u prošloj godini bila 51 posto iznad prosjeka Unije. Najjeftinija je u toj kategoriji Češka, s razinom cijena 25 posto ispod prosjeka EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je razina cijena u toj kategoriji proizvoda u 2014. bila 11 posto ispod prosjeka Unije.

U kategoriji ugostiteljskih usluga razlike su među članicama EU izrazitije i kreću se od 47 posto iznad prosjeka Unije u Danskoj do 54 posto ispod prosjeka u Bugarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je razina cijena u toj kategoriji potrošačkih usluga u 2014. bila 28 posto ispod prosjeka Unije, pokazuje izvješće Eurostata.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo