sabor o zakonu o šumama / 'Hrvatska mora izaći iz feudalnog doba': Lovrinović za besplatno branje gljiva, Beljak traži ukidanje HŠ kao centraliziranog poduzeća

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Lovrinović je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izrazio žaljenje jer su i Vlada i saborski Odbor za poljoprivredu odbili njegov prijedlog izmjena Zakona o šumama

25.1.2018.
10:54
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik Promijenimo HrvatskuIvan Lovrinović pozvao je u četvrtak vladu i saborske zastupnike vladajuće većine da podrže njegov prijedlog izmjena Zakona o šumama koji, kaže, omogućava ljudima u ruralnim područjima besplatno branje šumskih plodova, dok se čelnik HSS-a Krešimir Beljak, čija stranka podržava tu inicijativu, založio za "ukidanje Hrvatskih šuma kao centraliziranog državnog poduzeća".    

Lovrinović je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izrazio žaljenje jer su i Vlada i saborski Odbor za poljoprivredu odbili njegov prijedlog izmjena Zakona o šumama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon sam predložio početkom studenog prošle godine i snažno ga je podržao HSS te neki drugi nezavisni zastupnici. Cilj zakona je da se ljudima u ruralnim prostorima omogući da besplatno, bez 'ulaznica' u šumu mogu brati divlje plodove, kestene, divlje jabuke, gljive", rekao je Lovrinović.

Zamislite ljude u ruralnom prostoru koji moraju ići i 10 i 20 kilometara do šumarije da kupe 'ulaznicu' u šumu, kazao je pojašnjavajući kako mu je namjera bila da pomogne stanovništvu u tim devastiranim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručio je kako njegova stranka podržava Lovrinovićev prijedlog jer, kaže, ide prema  inicijativi koja je protiv pravila koja Hrvatsku vraćaju u feudalno doba. U srednjem vijeku, kazao je, obični ljudi nisu smjeli u šumu u lov, a danas ne smiju brati šumske plodove.

Beljak je također predložio i da se ukinu Hrvatske šume "kao centralizirano državno poduzeće" te da ga se  decentralizira i da budu izvor prihoda lokalnih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo