Neslavna statistika / Opet na dnu! Mehanizacija nam je stara 30 godina, po kupovini traktora gori smo i od Slovenije

Po kupovini novih traktora Hrvatska godinama zaostaje čak i za susjednom Slovenijom

1.6.2019.
8:00
VOYO logo

Hrvatska je po kupovini traktora na dnu Europe, i to unatoč velikim državnim poticajima poljoprivredi,  istaknuto je na  Farm Showu u Osijeku gdje je izložen luksuz poljoprivredne mehanizacije. 

Po kupovini novih traktora Hrvatska godinama zaostaje čak i za susjednom Slovenijom. Poljoprivrednici se žale da su im traktori u prosjeku stari 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tolušić  na sajmu poljoprivredne mehanizacije u Osijeku poručuje poljoprivrednicima da se javljaju na natječaje. 

"Povlačite novce, gradite farme, plastenike, staklenike, trajne nasade, kupujte mehanizaciju", govori ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemamo novaca 

No za ovo posljednje, poljoprivrednici nemaju sredstava. 

"Nema se novaca za to. Ako neće vlada financirati iz tih ulaganja europskih, nema se novaca. Ovo ne možeš pratiti jednostavno. Sa našom hranom, proizvodnjom, nema šanse", rekao je za RTL Danas Stipo, pojloprivrednik iz Baranjskog Petrovog Sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A presupo je mnogim poljoprivrednicima, jer neki od ovih strojeva skuplji su i od najluksuznijih automobila.

Primjerice stroj za čišćenje šećerne repe košta 4 milijuna kuna ili u protuvrijednosti, a za to možete kupiti dva Rolls Roycea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred nas i Slovenija

I dok se ne možemo mjeriti s Njemačkom koja prodaje 38 tisuća traktora godišnje, čak je i Slovenija koja ima tri puta manje poljoprivredno obradive površine ispred nas.

"Zadnjih 15-ak godina su na cirka 1500 traktora godišnje. Zapadnoeuropskih. Mi smo prošle 2018. za cjelokupno hrvatsko tržište na nešto iznad 1000 traktora", kaže nam prodavač poljoprivredne mehanizacije Adam Dominiković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, naši su traktori u prosjeku stari čak 30 godina. Jer, na žalost, kupujemo polovne traktore. Dominiković govori kako se na svaki novi traktor u Republici Hrvatskoj uvezu dva rabljena. 

No ipak i Hrvatska konačno počinje prihvaćati navike iz europske unije, pa su se počela povlačiti sredstva za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Tako je prvo tromjesječje ove godine prodaja traktora skočila za 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se valja nadati da će se i taj trend porasta modernitacije poljoprivredne mehanizacije – nastaviti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo