Poticaj biračima / Europljani na biralištima: Na ovim izborima pravo glasa ima više od 370 milijuna ljudi

Prvi su glasali u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj, jučer u Irskoj i Češkoj, a sutra glasaju preostale članice, uključujući i Hrvatsku

25.5.2019.
20:50
VOYO logo

Već treći dan glasa se za Europski parlament diljem zemlja članica Europske unije. Prvi su u četvrtak glasali u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj, jučer u Irskoj i Češkoj, u kojoj glasaju i danas, kao i u Latviji, Malti i Slovačkoj.

Sve preostale članice glasat će sutra, uključujući i Hrvatsku. Na ovim europskim izborima pravo glasa ima više od 370 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije pet godina izlaznost je bila rekordno niska, odnosno 42%, ali je to opet značilo da je 165 milijuna ljudi glasalo na njima, što je više nego na američkim predsjedničkim izborima. Jedino u izbori u Indiji bili masovniji.

Prema nekim anketama ove bi godine nakon četiri desetljeća, još od prvih izbora 1979. godine, mogao dogoditi rast izlaznosti. Europske institucije uložile su mnogo novaca u kampanju za dizanje izlaznosti, a to je i nešto oko čega se slažu gotovo sve stranke koje se natječu, bez obzira na političko opredjeljenje. Sve pozivaju birače da izađu u što većem broju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U Belgiji je glasanje obavezno, pa se očekuje da će na izborima 9 od 10 birača ostvariti svoje pravo i dati glas. Kod nas je to nezamislivo, ali poziva se građane da što većem broju izađu na glasanje kako bismo nadmašili mizernu izlaznost od 25 posto prije pet godina, po kojoj je Hrvatska bila četvrta najgora članica Europske Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa se službeno neće znati do sutra u 23 sata dok se ne zatvore zadnja birališta u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo