Zamalo zakasnio / Varga o dramatičnom iskustvu: 'Malo je falilo da mi tumor ode u metastatsku bolest'

Morao sam proći i kemoterapiju i terapiju zračenjem", govori bivši ministar zdravlja Siniša Varga

23.9.2019.
22:18
VOYO logo

Već odavno rak nije samo zdravstveni, nego i društveni, pa i politički problem. Hrvatska je po smrtnosti od raka na drugom mjestu u Europskoj uniji. A rak pluća ubije više ljudi nego rak dojke, rak debelog crijeva i prostate zajedno.

Nacionalni program

U Zagrebu su se stoga okupili vodeći stručnjaci Srednje i Jugoistočne Europe kako bi ukazali na potrebu donošenja kvalitetnih nacionalnih programa u borbi protiv te zloćudne bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao liječnik, ali i političar - bivši ministar zdravstva Siniša Varga dobro zna da je rano otkrivanje raka neophodno za uspješno izliječenje, a zna i koliko je u tome važna uloga države. On je ipak kod svog raka debelog crijeva - zamalo zakasnio.

"Malo je falilo da mi tumor ode u metastatsku bolest, i imao sam tu sreću da je uhvaćeno prije toga, ali bez obzira na to morao sam proći i kemoterapiju i terapiju zračenjem", govori bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novooboljeli od raka pluća

U Hrvatskoj se svaki dan otkrije 64 nova slučaja zloćudnih bolesti od čega je najviše novooboljelih od raka pluća, podaci o smrtnosti - tu su poražavajući. Od sto tisuća stanovnika, u Hrvatskoj će u godini dana od raka pluća umrijeti 31 osoba. U Europi 27, a u svijetu 24. Uz rano otkrivanje za smanjenje smrtnosti ključna je dostupnost registriranih lijekova.

"U Austriji se na plaćanje lijeka čeka 100 dana nakon što se on registrira, a u Srednjoj i Jugoističnoj Europi to može biti i do 1000 dana. U jednom je slučaju trebalo proći deset
godina dok je registrirani lijek dospio na listu lijekova. A Hrvatska je u tom okviru", kaže Christoph Zielinski, predsjednik Radne grupe za onkologiju u Centralnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni plan borbe protiv raka sada je na e-savjetovanju, no političko je pitanje koliko će on biti prepoznat kao prioritet u zemlji.

"Nacionalni plan borbe protiv raka pomaže zemlji i njenim građanima da shvate kako je rak njihov veliki problem, a dobro razvijen i dobro razrađen plan presudan je za
poduzimanje daljnjih mjera u borbi protiv bolesti", rekla je Mary Bussell, voditeljica istraživanja o raku pluća u europskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvoji li se Nacionalni plan, neke buduće generacije u Hrvatskoj trebale bi manje obolijevati, jer će više znati o prevenciji i potrebi ranog otkrivanja bolesti.

"Znači imamo probir građana koji su u rizičnim skupinama dolaze na rani pregled i onda se tumor uhvati u ranoj fazi. I u konačnici kad je uhvaćen onda se on liječi u Centrima s visokim volumenom i visokom stopom uspješnosti", dodaje Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi nas po pitanju smrtnosti od raka, približilo ostatku Europe, primjerice Danskoj, koja je po broju oboljelih u rangu s Hrvatskom - ali ima upola manje umrlih od te zloćudne bolesti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo