KRIZNE MJERE / Hrvatska nema plan kako uštedjeti na skupim energentima: U Vladi čekaju upute iz Bruxellesa, a u HEP-u Vladu

Hrvatska nema plan ni preporuke kako uštedjeti na skupim energentima. Nadolazeća sezona grijanja bit će skupa, a struka uvjerava plina će biti

11.7.2022.
20:00
VOYO logo

Zatvoren je glavni plinovod iz Rusije za Njemačku zbog remonta. Nijemci strahuju da se više neće i otvoriti pa štede. Hrvatska problem s opskrbom plinom ne bi trebala imati, ali hoće s cijenom! Konkretnih planova za uštedu, Vlada nema, čekaju savjet iz Bruxellesa.

"20. srpnja Europska Komisija će predstaviti Winter prepareness package. Plan kako postupati ovu zimu, ako dođe do određenih poremećaja na tržištu energenata. Mi ćemo naravno ići u skladu s preporukama koje se donesu na razini ministara energetike", kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je početkom godine snizila PDV na plin za domaćinstva, a poduzetnicima uvela subvencije. Tada je megavat koštao 100 eura, a danas je 180. U Hrvatskoj stručnoj udruzi za plin smatraju da trebamo početi sa štednjom.

Image
POTPISALI DEKLARACIJU /

Rusija smanjuje isporuke plina, Nijemci i Česi solidarni: 'Treba se pripremiti na različite scenarije'

Image
POTPISALI DEKLARACIJU /

Rusija smanjuje isporuke plina, Nijemci i Česi solidarni: 'Treba se pripremiti na različite scenarije'

"Prije svega, mi bi morali, kad govorimo o uštedama razmatrati kao što se to radi u Francuskoj koje bi to kompanije trebale imati prioritet kod dobivanja plina i električne energije. U tom slučaju gleda se koja je kompanija potrebna, koje imaju po jedinici zaposlenog manju potrošnju energije i da te kompanije imaju prioritet", kazao je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I građani će morati razmisliti o uštedama na grijanju. Ne rasipati toplinu otvaranjem prozora, a hodanje u kratkim majicama po stanu i kući ove zime mogao bi biti pravi luksuz.

Građani iz 5 hrvatskih gradova koji se griju na toplanu imat će skuplju jesen jer će im poskupjeti računi za grijanje. Iz HEP Toplinarstva još ne otkrivaju koliko će poskupljenje iznositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A očito nemaju ni plan kako biti racionalan da bi se izbjeglo drastično poskupljenje. Zanimalo nas je hoće li mijenjati vrijeme paljenja i gašenja grijanja, smanjiti temperaturu grijanja? Na ta pitanja nismo dobili odgovor. Kažu da problema s opskrbom neće biti!

"Kao i u ostalim zemljama Europske unije, krizne mjere vezane uz dostatnost i sigurnost opskrbe energijom i energentima donose nadležna državna tijela", poručuju iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podzemno skladište plina Okoli sada je na 38 posto popunjenosti, do studenog bi trebalo biti puno. Dio plina dolazi preko LNG terminala i iz vlastite proizvodnje. Dakle, izbora ima!

"Ja bih ovako rekao, manje ćemo uvesti plina jer mi imamo 40 posto vlastite proizvodnje. Manje ćemo uvesti plina, ako ga budemo manje trošili", tvrdi Pudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se po vrućinama o sezoni grijanja nikome ne razmišlja, nadolazeća će biti suviše skupa da ju se dočeka nepromišljeno.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo