marš zagrebačkim ulicama / Hrvatska nije zemlja zadovoljnih radnika: 'Krpamo kraj s krajem'

'Za Hrvatsku zadovoljnih radnika' koračalo je 500-tinjak prosvjednika

1.5.2022.
21:00
VOYO logo

Hrvatska nije zemlja zadovoljnih radnika. Prosvjed je simbolično krenuo od Radničkog doma.

"Došli smo zbog poboljšanja radničkih plaća, svi oni prije izbora se bore za bolje sutra, za bolji standard radnika, a kad dođe nova vlast svi oni to jednostavno zaborave", kazao je Mario Ljeljak iz Vrbovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo da nam poboljšaju naš radnički život. Krpamo kraj s krajem. Ustajem ujutro u pola 4, od 6 radim do 2 i put kući sat vremena", kazala je Đurđica Šatvar iz Vrbovca.

Sindikati traže prosječnu plaću od 1500 eura i minimalnu od 750 eura neto. Nikako da dođu do svojih ciljeva, a nisu došli ni danas. Htjeli su prosvjedovati ispred zgrade HUP-a u Radničkoj ulici. Ali radnici, traktori i autobusi morali su se zaustaviti malo niže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša pozornica je trebala biti stotinjak metara bliže zgradi Hrvatske udruge poslodavaca nekim čudom jutros su nas pomakli sto metara niže. ma mogu nas pomicati koliko god hoću, ali to više neće proći", poručio je sindikalist Mladen Novosel.

Traže kolektivne pregovore o plaćama i uvjetima rada, a osobito pregovore na sektorskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je nedostatak radnika, drugi problem su ugovori i pregovori, a treći plaće. Za sva tri problema krivi su oni iz ove zgrade i oni s Mrakova trga da se ne lažemo", kazao je Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a.

Na Markovu trgu će od sada morati pregovarati s novim ministrom Marinom Piletićem, koji se s radnicima družio na Maksimiru. No prosječnu plaću od 1500 eura ne obećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu obećati da ću im u tome biti jedan od najboljih suradnika. Sindikatima i poslodavcima ću biti više nego konkretan sugovornik i bit ću najsretniji ako ovo što ste rekli postignem do 2026.", kazao je ministar Piletić.

Očekivanja su velika. Zasad je regulirano samo povećanje osnovice za četiri posto u državnim i javnim službama. Zato su danas prosvjedovali samo članovi Saveza samostalnog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo te razgovore na jesen prateći ekonomske i financijske okolnosti djelujući u okviru onoga što možemo u okviru proračunskih stavki", kazao je premijer Andrej Plenković.

O dobroj plaći i 3 osmice - 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna - brojni radnici mogu samo sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praznik rada je svaki dan za 119 tisuća ljudi na burzi.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo