Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Promjena trendova

Hrvatska šoping meka za strance: Srbi dolaze po bijelu tehniku, Mađari po kozmetiku, a iz BiH po odjeću

Prema podacima Porezne, godišnje se u okviru osobnog putničkog prometa iskazuje oko 18 milijuna kuna povrata PDV-a

Image
Foto: PIXSELL, arhiva
Vijesti.hr/ 24.5.2019. u 13:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvati su posljednjih 30 godina po hranu, sokove, cigarete, lijekove, odjeću, ali i još puno toga, odlazili preko granice. Kupovala se i oprema za bebe, PVC stolarija, a nerijetko se išlo po dentalne usluge kao i one kod optičara. 

No, čini se kako se situacija počela mijenjati. Kako piše Glas Slavonije, posljednjih je godina sve vidljivije da i Hrvatska, posebice Osijek, postaje iznimno zanimljiva kupcima iz regije.

Na osječkim parkiralištima trgovačkih centara svakog je dana sve više automobila iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske, a zanimljivo je da HGK, primjerice, nema podatke o tome koji inozemni kupci dolaze u Hrvatsku i u kojem broju.

No prema podatcima Porezne uprave RH, godišnje se u okviru osobnog putničkog prometa iskazuje oko 18 milijuna kuna povrata PDV-a. 

Jedini okvirni podatak o broju kupaca i zemljama iz kojih dolaze imaju sami trgovački centri, koji s vremena na vrijeme angažiraju brojače prometa na svojim parkiralištima, pri čemu popisuju i gradove, županije i države iz kojih vozila stižu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kada smo brojenje imali u ljetnim mjesecima, zabilježili smo da je najviše inozemnih vozila bilo s tablicama iz Njemačke, jer je bilo vrijeme godišnjih odmora, kada dolaze naši ljudi koji su zaposleni u Njemačkoj. Inače, najveći broj kupaca, prema tim podatcima, dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom iz Srbije te na kraju iz Mađarske. Kada je riječ o gradovima, na prvom je mjestu Osijek, potom Beli Manastir, Vukovar, Vinkovci i Našice, a po županijama na prvom je mjestu Osječko-baranjska županija, potom Vukovarsko-srijemska i na kraju Brodsko-posavska županija", kaže Vlatka Šimunovioć, direktorica marketinga najvećeg regionalnog trgovačkog centra - TC-a Portanova.

Inače, zbog nižih cijena bijele tehnike i povrata poreza kupci iz Srbije najčešći su kupci u Emmezeti i Pevecu, a hrana i kozmetika sve su zanimljivije kupcima iz Mađarske, koje su dijelom čak i jeftinije nego u toj zemlji. Glede odjeće, Osijek je zanimljiv kupcima iz svih susjednih zemalja jer, primjerice, ima Zaru, koje nema sve do Budimpešte i Novog Sada. Inače, cijena odjeće u brendiranim trgovinama znatno je niža u Hrvatskoj nego u Srbiji, jer kao članica EU-a nema uvozne namete na robu iz zemalja članica EU-a, piše Glas Slavonije.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Vijesti.hr/ 24.5.2019. u 13:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROMJENA VREMENA

Što se to sprema? Nevrijeme prijeti Hrvatskoj, izdano upozorenje meteoalarma: 'Zaštitite sebe i imovinu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba