balkanska ruta / Hrvatska počela propuštati samo 500 migranata prema Sloveniji: napeto na makedonsko- grčkoj granici

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na cijelom potezu od Srbije i Hrvatske, preko Slovenije i Austrije na dan ih se počelo propuštati samo 500 pa se migranti na granicama gomilaju, nezadovoljstvo raste, baš kao i prosvjedi

27.2.2016.
18:25
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

'Ruta 500' - tako bi migranti mogli nazvati balkansku rutu kojom trebaju proći da bi se dokopali europskog cilja. Na cijelom potezu od Srbije i Hrvatske, preko Slovenije i Austrije na dan ih se počelo propuštati samo 500 pa se migranti na granicama gomilaju, nezadovoljstvo raste, baš kao i prosvjedi. Mnogo je i onih koji su zaustavljeni kao ekonomski migranti koji u Europu - dalje ne mogu. 

Koliko god se zemlje na ruti, pa i Hrvatska i Srbija, pridržavaju nova režima i stroge kvote o propuštanju 500 izbjeglica, ona povlači za sobom takozvana uska grla na granicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u Šidu 8 stotina izbjeglica. Još su dva kampa u blizini, u Principovcu i Adaševcima gdje ih je još 2 stotine, što znači da ih je na ovom području sada oko 1000. A minimaliziran je i vozni red vlakova.

"EU očito nema zajednički plan rješavanja tog problema. Nema strategije, nema taktike, što upućuje na to da će se svaka zemlja morati sama snalaziti. Nisam od onih koji će ovoriti kako mi nećemo staviti vojsku. Napravit ćemo sve što bude potrebno da zaštitimo svoje granice", rekao je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je glavni uzrok problema na granici - riječ je o domino efektu otkako je Austrija uvela kvotu od 500 ljudi. Riječ je o usporavanju izbjegličkoga vala. Najveći problem je neinformiranost. Oni ne znaju nitša o toj kvoti i zašto nema brojnih vlakova kao dosad. Ne znaju ni zašto u njega ulazi samo 500 ljudi, i to samo iz ratom zahvaćenih zemalja. Nesretni su što dane provode u izbjegličkom kampu. Neki su ondje i do 20 dana. Nekoliko su puta probali prijeći granicu, no svaki put su vraćeni, što stvara nervozu među njima.

Na makedonsko-grčkoj granici je trenutno 25 tisuća ljudi. Što će biti kad saznaju da svi moraju ići 500 po 500 - ne zna se, ali situacija bi mogla eskalirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo