Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROTIV NATJEČAJA

Poljoprivrednici se bune: 'Stavljaju nas u isti položaj s onima koji uvoze otpad iz EU'

Nezadovoljni su novim javnim natječajem za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije

Ida Hamer/ 8.8.2020. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je da se poništi javni natječaj za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije. Tvrde - kriteriji su nejasni, a natječajem se pogoduje stranim lobijima koji uvoze sumnjivi otpad u Hrvatsku i prerađuju ga u električnu energiju. 

Stvara se bioplin

Ovdje se proizvodi električna energija koja opskrbljuje oko 500 kućanstava u naselju kraj Varaždina. Sve počinje na ovom poljoprivrednom zemljištu na kojem se proizvodi hrana za stoku. Stajski gnoj i kukuruzna silaža završavaju u bioplinskom postrojenju.

''Gdje se stvara bioplin. Taj bioplin pokreće motor koji proizvodi električnu energiju i nusproizvod je još toplinska energija koju koristimo za grijanje farme'', kazao je poljoprivrednik Dalibor Vrček.

Ova bioplinska elektrana kapaciteta je 250 kilovata na sat, dnevno proizvede oko 6 megavata električne enerije. 10 posto te energije potroše sami, sve ostalo distribuiraju dalje.

''Jedan od većih benefita je i digistat koji je nusproizvod te električne energije, to je visokovrijedno organsko gnojivo kojim mi gnojimo naše površine na kojima uzgajamo kulture. Sa tim organskim gnojivima mi smo već sada smanjili potrošnju i upotrebu mineralih gnojiva za 50 posto'', rekao je Vrček.

Više takvih primjera

Obiteljska farma s desetak zaposlenika koji obrađuju 350 hektara zemljišta pozitivan je primjer kako zaokružiti ciklus hrana-otpad-energija. Da bude više ovakvih primjera žele iz Poljoprivredne komore. Nezadovoljni su novim javnim natječajem za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije nadležnog Ministarstva.

''Naši prijedlozi su bili da bioplin se može proizvoditi isključivo na poljoprivrednim gospodarstvima gdje postoji stoka, gdje se umanjuje napor prema proizvodnji C02, gdje se iskorištava postojeći stanjak na proizvodnju električne energije, to nije prihvaćeno'', izjavio je Zvonko Širjan, član Hrvatske poljoprivredne komore.

Traže da, između ostalog, među kriterijima za odabir bude i to da između 40 do 70 posto biomase bude osigurano iz vlastite proizvodnje, uz dokaze o tome.

''Nikakvim dodatnim pitanjima o porijeklu sirovine koja se koristi u bioplinskim postrojenjima stavlja nas u isti položaj sa onima koji sada trenutno uvoze razno razni otpad iz mnogih država Europe i koriste ga u bioplinskim postrojenjima i odlažu ga na naše poljoprivrede površine'', kazao je Širjan.

Zašto nisu prihvatili prijedloge Komore pitali smo nadležno Ministarstvo no odgovor još nismo dobili. 

Ida Hamer/ 8.8.2020. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču