'BROJKE NISU DOBRE' / Hrvatska ponovno srušila rekord: 'Ako ovako nastavimo, do proljeća ćemo imati 8000 mrtvih'

U Hrvatskoj je od nedjelje svakih 19 minuta umrla jedna osoba od koronavirusa

1.12.2020.
18:28
VOYO logo

Broj umrlih u Hrvatskoj od koronavirusa i dalje raste. S današnjih rekordnih 75 preminulih, ukupno je u 280 dana epidemije umrla 1.861 osoba.

Zabrinjava da čak 1240 smrti bilježimo samo u studenom, mjesecu koji je iza nas. Nastavi li se ovakav crni trend - do kraja godine, upozoravaju liječnici, u Hrvatskoj bi svaki dan moglo biti i više od 100 umrlih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakih 19 minuta umrla jedna osoba

U Hrvatskoj je od nedjelje svakih 19 minuta umrla jedna osoba od koronavirusa. Danas je opet srušen rekord. "Imamo 255 osoba na respiratoru. Još jedan neslavan rekord danas. 75 naših sugrađana je preminulo i to je iznimno puno i pokazuje koliko je ovo opaka bolest", objavio je danas ministar zdravstva Vili Beroš

A evo koliko je opaka. Prvi dan studenog umrlo je 16 osoba i to je bilo najmanje u tom mjesecu. Mjesec dana kasnije, dakle danas - rekordnih 75 umrlih. Od prvog do prvog u Hrvatskoj je s koronom ili uz koronu umrlo čak 1315 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
apel načelnice karlovačkog stožera /

'Nije normalno da smo ranije prosječno po oboljelom imali deset, 15 pa i 20 kontakata, a sada nula. Nemojte skrivati kontakte'

Image
apel načelnice karlovačkog stožera /

'Nije normalno da smo ranije prosječno po oboljelom imali deset, 15 pa i 20 kontakata, a sada nula. Nemojte skrivati kontakte'

"Ako se nastavi ovakav trend smrtnih ishoda mi ćemo do početka proljeća imati 7000 – 8000 umrlih. Što se tiče 12 mjeseca projekcije ECDC-a govore da bi broj mogao ići i preko 100. Nadam se da će mjere učiniti da taj broj ne bude takav, štoviše da bude i manji od rekorda kojima svjedočimo zadnjih dana", kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

U ukupnom broju umrlih više je muškaraca nego žena i oko 77% su stariji od 70 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjavaju da broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija kasni otprilike tri tjedna za brojem novozaraženih. Dakle, današnji podaci su s početka studenog kada smo imali oko 1500 zaraženih. 

"Stopa nam je 436 na milijun stanovnika, mi smo na 13-om mjestu s tom stopom u EU. Činjenica je da je 75 umrlih doista značajan broj", kazala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu 2020. 6% je više umrlih nego u istom mjesecu lani. Podaci za studeni bit će poznati krajem godine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo