prate situaciju / Hrvatska pred novim natječajem za borbene avione: Odbijeni Gripen spreman za novu priliku!

Gripen je i na prošlom natječaju bio drugi izbor, no ni on ne dolazi bez poveznice s Amerikancima

29.12.2018.
20:15
VOYO logo

Uoči tjedna u kojem se očekuje konačna odluka kupuje li Hrvatska modificirane avione od Izraela, sve se više govori o poništenju natječaja. Iz MORH-a kažu kako će Vladi preporučiti da s Izraelom ne sklapa ugovor ako ne stižu dogovorene letjelice

Analitičari smatraju kako je novi natječaj jedina alternativa ako avioni ostanu bez izraelskih nadogradnji. Novi natječaj u niskom startu čekaju i oni čije ponude na prošlom nisu odabrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičevićev dobar posao u Izraelu visi o niti. Američko zaustavljanje prodaje borbenih aviona nas gura ka samo jedno opciji.

"Iz ovog bazena koji smo imali ponuđen Barak je bio najbolji izbor i za neke druge varijante upitno je imamo li novaca i zato bi bilo najbolje ponovit natječaj dok se još ima vremena uopće", kaže Jan Ivanjek, vojni analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci dozvoljavaju prodaju samo ako se avioni vrate u orginalno stanje od prije 30 godina, a Hrvatskoj to nije prihvatljivo. MORH će Vladi predložiti da po tim uvjetima ne sklapa ugovor s Izraelom, a sličnog stava je i premijer.

"Ili ćemo kupiti onakve zrakoplove kakvi su ponuđeni u procesu koji se vodio ili će se taj natječaj poništiti. Ja tu nemam apsolutno ni trunke dileme", govorio je ranije premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MORH-a kažu kako su Amerikanci dali dozvolu za pregovore.

"Da oni nisu bili spremni nama dat odobrenje da krenemo u taj posao, oni ga ne bi dali. To što se sad promijenila politika ili se nije promijenila, to ćete morati njih pitat", kaže Kristijan Jagodić, zapovjednik eskadrile borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi natječaj znači i nove ponude. Podsjetimo, proljetos su stigle četiri ponude:  američki novi f-16, grčki rabljeni, izraleski preinačeni i švedski novi Gripeni.

Neslužbeno doznajemo kako švedski proizvođač prati situaciju, ali za prijavu na eventualni novi natječaj zeleno svjetlo mora dati švedska Vlada. Gripen je i na prošlom natječaju bio drugi izbor, no ni on ne dolazi bez poveznice s Amerikancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Gripenu je Američka tehnologija. Oružje je većinom američko, motor je američki, ima tu još podsustava da sad ne nabrajamo sve, ali opet se otvara taj prostor da SAD naprave problem sa dopuštenjem da se ti avioni prodaju Hrvatskoj", ističe Jan Ivanjek, vojni analitičar.

Jedini ugovor koji Amerikanci sigurno ne bi blokirali bio bi onaj za kupovinu novih F16 lovaca koje su nam ponudili. Nedavno je takvih 14 kupila Slovačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupna vrijednost paketa je 2,9 milijardi dolara. Dakle, to su cifre o kojima Hrvatska nažalost ne može ni sanjati", tvrdi Ivanjek.

Novi natječaj značio bi da je posao s Izraelcima propao. U tom slučaju, oporba smatra da ministar dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se kupnja ne realizira, to će biti jedna velika međunarodna blamaža za Hrvatsku i mislim da će onda general Krstičević koji je bio i sudionik domovinskog rata znati povući odgovoran, častan i vojnički potez", jasno će predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Ipak, Izraelci se još nisu službeno oglasili. Benjamin Netanyahu će se idućeg tjedna u Brazilu sastati s američkim državnim Mikeom Pompeom. Ako pronađu način da zadovolje i Trumpov interes, posao bi se ipak mogao privesti kraju. I to što brže jer Migovima kojima sad raspolažemo rok ističe 2024. iako su još danas probijali zvučni zid nad Hrvatskom 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo