Proslava Dana državnosti / Hrvatska proslavila Dan državnosti uz gužvu manju nego prije: 'U cijelom kraju samo ja imam zastavu'

Velika smjena straže ove godine - po novim pravilima

30.5.2020.
19:00
VOYO logo

Središnja proslava Dana državnosti održana je na Markovu trgu uz veliku smjenu straže, malo pjesme i bez političkih govora. Na proslavi su bili gotovo svi HDZ-ovi ministri, ali ne i HNS-ovi, kao ni predsjednik Republike. Trideset počasnih plotuna u čast 30. Dana državnosti pripadnici Topničko-raketne bojne ispalili su s Medvedgrada.

Zastavice u rukama

A Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uključilo se u slavlje. Dva borbena aviona MIG 21 preletjela su iznad Zagreba i iznad uzvanika na Markovu trgu. A na trgu sa zastavicama u rukama premijer, predsjednik Sabora i gotovo svi ministri.

''Čestitam svima Dan hrvatske državnosti 30. svibnja. Drago mi je da smo ga obilježili na dostojanstven i lijep način kako priliči evociranju uspomena na 30. svibnja 1990. kada je ovdje konstituiran prvi višestranački demokratski sabor i koji je bio prekretnica za sve važne datume do 15. siječnja 1992., čak i do 15. siječnja 1998.kada je mirno reintegrirano hrvatsko Podunavlje'', kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Velika smjena straže ove godine po novim pravilima, umjesto povijesnih crveno-bijelih odora pripadnici Počasne zaštitne bojne odjenuli su ceremonijalne odore. Nakon dana državnosti svoju će ceremoniju izvoditi subotom i blagdanima do početka listopada, ali i dalje bez povijesnih odora jer ih predsjednik Republike ne želi, a nije želio ni doći na Markov trg nego samo na polaganje vijenaca na Mirogoju.

''Nećete vidjeti izraelsku vojsku u crvenoj čoji ili nečemu iz starog vijeka. To je samosvijest, ne kažem da od toga treba učiti, ali to treba gledati, tu smo gdje smo, imamo svoju tradiciju. HV još malo pa 30 godina, njihove uniforme su tradicija, to su prave uniforme, a ne uniforme mađarskih pandura'', rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI /

Bozanić: 'Događaji u Hrvatskoj 1990. su proces koji je 1989. zahvatio srednju Europu'

Image
OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI /

Bozanić: 'Događaji u Hrvatskoj 1990. su proces koji je 1989. zahvatio srednju Europu'

Manja gužva

A bez čoje i povijesnih odora ipak nije moglo proći. Kravat pukovnija izvela je svoju smjenu straže. Uz orkestar Hrvatske vojske i s klapom Sveti Juraj zapjevali su i građani. No, gužva je bila manja nego prijašnjih godina.

''Ovo je žalosno. Nekoliko stotina ljudi. Blagdan, nemam riječi. Slavite li? Slavim, kako ne, u cijelom kraju jedino ja zastavu imam'', komentirao je Petar Čulina iz Zagreba.

Boje hrvatske zastave već su sinoć obasjale zadarsku gradsku jezgru. I na kliškoj tvrđavi podignuta je zastava.

''Odluka Sabora nam je draga jer nam vraća mogućnost slavljenja 30. svibnja kao blagdana Dana državnosti. I ovdje posebno, na kliškoj tvrđavi, gdje se kroz povijest odvijala ta borba za osamostaljenje našeg naroda'', kazao je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Proslava skromnija od planirane, aeromiting koji se trebao držati u Zadru zbog epidemije koronavirusa otkazan je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo