PAKET MJERA ZA UKRAJINU / Hrvatska šalje oružje, streljivo i zaštitnu opremu za pješadiju vrijednu 124 milijuna kuna. Nema više ni ruskih aviona iznad Hrvatske

Hrvatska zajedno s drugim zapadnim zemljama naoružava Ukrajinu. Ukrajincima smo dali oružje, a Rusima oduzeli nebo nad Hrvatskom

28.2.2022.
19:25
VOYO logo

Hrvatska ukrajinskoj vojsci šalje automatske puške i pripadajuće streljivo.

"Ukrajinska strana, uputila je zahtjev za određenom opremom. Ministarstvo obrane je s Glavnim stožerom prešlo preko tih popisa i došlo do određenih količina određene opreme, prije svega govorimo o puškostrojnicama i strojnicama", kaže ministar Mario Banožić, ministar obrane. 

Iako veliki broj zapadnih zemalja detaljno navodi koliko komada koje vojne opreme šalju Ukrajincima, naša vlada to skriva, kao i način dopremanja.

Image
SVE SLUŽBE ANGAŽIRANE /

Plenković: 'S posebnom pozornošću pratimo zbivanja u susjedstvu, ne bismo željeli da dođe do destabilizacije'

Image
SVE SLUŽBE ANGAŽIRANE /

Plenković: 'S posebnom pozornošću pratimo zbivanja u susjedstvu, ne bismo željeli da dođe do destabilizacije'


"Velik broj. Evo, ja ću vam ovako, tko pozna taj dio, četiri brigade se može opremiti", objasnio je Banožić.

Ukrajincima smo dali oružje, a Rusima oduzeli nebo nad Hrvatskom.

"Ovom se odlukom ruskim zračnim prijevoznicima, kao i zrakoplovima unajmljenima, operiranim ili u vlasništvu Ruske federacije uvodi zabrana korištenja područja letnih informacija Zagreb", poručuje Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ključne su to točke paketa mjera za pomoć Ukrajini koje je Vlada izglasala na izvanrednoj sjednici.

"Stoga za Hrvatsku dileme nema, Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine", tvrdi predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

I zato im pomažemo i onime u čemu smo najbolji. Osnivanjem Međuresorne radne skupine za izbjeglice, Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, Ekspertne radne skupine za koordinaciju i potporu pružanja zdravstvene zaštite izbjeglicama, Kriznog tima za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom i Stručnog povjerenstva za naftu.

Sve su to podržali i HDZ-ovi partneri, ali i oporba, koju je Plenković okupio u Banskim dvorima.


"Ono što očekujemo je da Vlada počne s pripremama paketa koji će osigurati da se posljedice koje će ova situacija izazvati po ekonomsko stanje u Republici Hrvatskoj, kako u pogledu hrvatskih građana, tako u pogledu gospodarstva," kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

"Bure baruta je BiH gdje imamo gdje imamo Republiku Srpsku koja već godinama govori, čiji predstavnici traže odcjepljenje, imamo Crnu Goru gdje trenutno nemamo premijera, gdje je ostavku podnio i predstavnik skupštine, tako da se nalazimo u vrlo nestabilnom okruženju i Hrvatska vojska mora biti u stanju pripravnosti", smatra Marijan Pavliček, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

A u pripravnost će još hrvatskih vojnika uz onih 10 koje je Hrvatska već stavila na raspolaganje NATO-u. Koliko točno, trebali bismo doznati na sjednici Vlade ovog četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo