USUSRET IZBORIMA / Hrvatska slavi Dan državnosti: S Medvedgrada ispaljeno 30 počasnih plotuna, MIG-ovi preletjeli Zagreb

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska Dan državnosti ove godine opet slavi 30. svibnja

30.5.2020.
15:22
VOYO logo

Svečanom ceremonijom Velike smjene straže te prigodnim glazbenim programom na Trgu svetog Marka u subotu je obilježen Dan državnosti koji se ove godine ponovno slavi 30. svibnja, u nazočnosti državnih dužnosnika, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Image
izbjegao tuđmanov grob /

Milanović o Danu državnosti: 'Ovo je obećanje jedne političke garniture. To je po meni bojkot razuma''

Image
izbjegao tuđmanov grob /

Milanović o Danu državnosti: 'Ovo je obećanje jedne političke garniture. To je po meni bojkot razuma''

Na toj svečanosti nije bio predsjednik Republike Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremoniju velike smjene straže izveli su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH koji su, umjesto u povijesnem bili obučeni u odore u bojama rodova Hrvatske vojske.

Prigodan program izvela je i tzv. Kravat pukovnija koja promovira Hrvatsku kao zemlju kravate, a Zagreb kao grad kravate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke uzvanike, među kojima nije bio predsjednik Milanović, te građane, u svečanost na Trgu svetog Marka u podne su uveli preleti dvaju MIG-ova iznad Zagreba i 30 plotuna ispaljenih s Medvedgrada koji su se mogli pratiti na videozidu na Trgu.

Videoporukom, okupljenima i građanima diljem Hrvatske Dan državnosti čestitali su pripadnici HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku himnu Lijepa naša na svečanosti je otpjevala Radojka Šverko, a u glazbenom dijelu sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj otpjevavši "Kroacijo, iz duše te ljubim" te "Živila Hrvatska". 

Minutom šutnje nazočni su odali počast svima koji su poginuli za samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti na povijesnom zagrebačkom trgu, koji omeđuju zgrade Vlade i Sabora te crkva svetog Marka, bili su i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je jutros, kada je državni vrh položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju, a završit će večeras svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Do tada, Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska Dan državnosti ove godine opet slavi 30. svibnja, na 30. godišnjicu konstituiranja prvoga demokratskog i višestranačkog Sabora. Uspomena je to na 30. svibnja 1990., kada su stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tim činom počeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo