Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NADA U BOLJI ŽIVOT

Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglu djecu iz grčkih kampova. Plenković: 'Tko bi razuman bio protiv toga?'

'Djeca trebaju posebnu zaštitu', istaknuo je premijer Hrvatske

Image
Foto: AP Images
Hina/ 8.3.2020. u 15:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima", rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

VEZANE VIJESTI

Velik broj djece izbjeglica koja su bez pratnje, sama ili bez roditelja, rođaka ili staratelja boravi u izbjegličkim centrima na grčkim otocima koji su zadnjih dana pod opsadom novih migranata.

"Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca", rekao je Plenković novinarima u Sinju.

Europska unija će o prebacivanju djece razgovarati nakon što grčke otoke idućeg tjedna obiđe povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Hrvatska je uvijek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognanike i koja je primila izbjeglice, pgotovo iz BiH. Djeca trebaju posebnu zaštitu", istaknuo je premijer Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.

O planu spašavanja djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošli tjedan u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

Upravo se čita

Image
Nataša, Mašan i Marko

Shrvani otac Miloš oprostio se od ubijene supruge i sinova: 'Anđeli moji, dolazim vam uskoro. Volim vas'

"To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj", rekao je ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi Večernji list.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, to je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istodobno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako bi se izbjegla moguća zloporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se "odjednom pojavi", od povjerenice Johansson zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu, navodi list.

Hina/ 8.3.2020. u 15:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba