NADA U BOLJI ŽIVOT / Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglu djecu iz grčkih kampova. Plenković: 'Tko bi razuman bio protiv toga?'

Image
Foto: AP Images

'Djeca trebaju posebnu zaštitu', istaknuo je premijer Hrvatske

8.3.2020.
15:41
AP Images
VOYO logo

"Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima", rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

VEZANE VIJESTI

Velik broj djece izbjeglica koja su bez pratnje, sama ili bez roditelja, rođaka ili staratelja boravi u izbjegličkim centrima na grčkim otocima koji su zadnjih dana pod opsadom novih migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca", rekao je Plenković novinarima u Sinju.

Europska unija će o prebacivanju djece razgovarati nakon što grčke otoke idućeg tjedna obiđe povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je uvijek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognanike i koja je primila izbjeglice, pgotovo iz BiH. Djeca trebaju posebnu zaštitu", istaknuo je premijer Hrvatske koja trenutno predsjeda EU-om.

O planu spašavanja djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošli tjedan u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj", rekao je ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi Večernji list.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, to je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istodobno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se izbjegla moguća zloporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se "odjednom pojavi", od povjerenice Johansson zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu, navodi list.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo