analiza hrvoja krešića / Hrvatska stari i odumire: procjenjuje se da je državu napustilo oko 100.000 stanovnika u deset godina

Demografi smatraju da se neke mjere mogu uvesti već slijedeće godine, a da je ostale treba uvesti već u slijedećih pet godina

28.2.2017.
18:45
VOYO logo

Devet desetina Hrvatske je u prirodnom padu, s malom mogućnošću da se oporavi - poručeno je sa skupa koji je okupio oko 200 sudionika, a organizirali su ga Jutarnji list i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. 

Zašto je posrijedi velika opasnost?

Zato jer sve počiva na demografiji, potvrdio je to danas u svom izlaganju i premijer Andrej Plenković za kojeg je demografija temelj gospodarskog razvoja, društvenog razvoja te regionalnog i  ukupnog razvoja Republike Hrvatske. A temelji su trusni, tako barem pokazuju službene statistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska stari i odumire: procjenjuje se da je državu napustilo oko 100.000 stanovnika u deset godina.

Razlog je kombinacija niskog nataliteta te visoke stope iseljavanja, i to prvenstveno iseljavanja mladih. Vidi se to i u dobnoj strukturi stanovništva, čak 20 posto građana i građaki starije je od 60 godina. nastave li se ovakvi trendovi, procjenjuje se da bi stanovništvo uskoro moglo pasti ispod 4 milijuna. U takvim okolnostima neodrživ je mirovinski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljena je i Demografska strategija Hrvatske. Demografi smatraju da se neke mjere mogu uvesti već slijedeće godine, a da je ostale treba uvesti već u slijedećih pet godina. Više pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo