razlika nije mala / Hrvatska tvrtka za 45 milijuna MUP-u radi sustav za SMS poruke: Odbili su 9 puta jeftiniju ponudu iz Njemačke

Image
Foto: Shutterstock

Za sustav koji će SMS-om upozoravati građane u slučaju katastrofe poput potresa, požara, poplava… stigle su četiri ponude

25.3.2021.
7:51
Shutterstock
VOYO logo

Natječaj MUP-a za sustav za upozoravanje i upravljanje krizama, procijenjene vrijednosti 48 milijuna kuna bez PDV-a, jedan je od najneobičnijih postupaka javne nabave u Hrvatskoj dosad.

Na natječaj za sustav koji će, među ostalim, SMS-om upozoravati građane u slučaju neke katastrofe poput potresa, požara, poplava… stigle su četiri ponude, s time da je iznos jedne od njih gotovo 10 puta manji od procijenjene vrijednosti!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nadmetanjima se rijetko događa da razlika između iznosa ponude i procijenjene vrijednosti bude toliko velika. Znaju se poslati ponude s neuobičajeno niskom cijenom koje uglavnom budu odbijene kao dampinške, a često se događa da ponude budu i više od procijenjene vrijednosti, ali nikad se ni u tom slučaju nije dogodilo da razlika u iznosima bude deseterostruka.

A na taj je natječaj njemačka tvrtka TURMsolutions poslala ponudu od 4,9 milijuna kuna. Bugarski Opencode Systems ponudio je 38,3 milijuna kuna, konzorcij predvođen HT-om 46,9 milijuna kuna, a zajednica ponuditelja koju predvodi hrvatski King ICT 44,6 milijuna kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je na kraju odabrao ponudu King ICT-a kao ekonomski najpovoljniju iako je devet puta skuplja od njemačke. Ponude Nijemaca i Bugara proglašene su nevaljanima i stoga su odbijene. Kao razlog za odbijanje TURMsolutions, u MUP-u su naveli da su Nijemci izradili nepravilnu ponudu koja nije sukladna dokumentaciji o nabavi. Navodi se i da njemačka tvrtka nije dostavila jamstvo za ozbiljnost ponude te da je dostavila ponudu isključivo za softver središnje lokacije i nije ponudila sve ostale komponente sustava, sustav anomizacije, implementacije i integracije sa sustavima telekom operatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo