I oni žele biti s njima / Hrvatska u zadnji tren uvodi 10 dana plaćenog očinskog dopusta: 'I Slovenija je počela sa 10, sad ima 25'

Hrvatska je među zadnjima u EU-u koja uvodi ovakav dopust za očeve, sve kreće od jeseni, rast će naknade i za drugih 6 mjeseci života djeteta

27.5.2022.
7:25
VOYO logo

Očevi u Hrvatskoj uskoro će imati pravo na 10 dana plaćenog očinskog dopusta, a rast će i roditeljska naknada tijekom drugih 6 mjeseci djetetova života.

Hrvatska je među posljednjim članicama Europske unije koja uvodi ovakav dopust za očeve, i to u zadnji čas. Koliko će to stajati državu i koliko očevi uopće iskorištavaju svoja prava? Zorana Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBVEZA POSLODAVCIMA /

Zakon će regulirati očinski dopust: Trajat će 10 dana, a plaća će na račun sjedati u punom iznosu

Image
OBVEZA POSLODAVCIMA /

Zakon će regulirati očinski dopust: Trajat će 10 dana, a plaća će na račun sjedati u punom iznosu

Mama Nikolina i dva dana star Luka čekaju povratak kući, tata će biti s njima ali samo onoliko koliko može.

"On će sada biti doma 5 dana koje je dobio od poslodavca i još će uzeti svoj godišnji odmor tako da malo više budemo skupa jer ovih 10 dana koji se dugo najavljuju, nas neće uhvatiti. I 10 je malo, ali opet bolje od ovih 5 na koje mi sada imamo pravo. U dvoje je sve lakše", kazala je Nikolina Šturlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na 10 dana dopusta očevi bi trebali imati od jeseni. Naknada će biti u visini plaće, a trošak će u potpunosti snositi država. Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade:

"Mi smo predvidjeli da se to koristi u prvih 6 mjeseci od rođenja djeteta, to je 10 radnih dana koje smo predvidjeli. Nadamo se da će što više očeva koristiti to pravo i da ćemo ga onda u nekom trenutku i produžavati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska direktiva o ravnoteži privatnog i poslovnog života usvojena je prije 3 godine, a rok za početak primjene istječe početkom kolovoza. Hrvatska zakon uvodi u zadnji čas, prijedlog bi uskoro trebao biti u javnoj raspravi.

Daniela Drandić iz udruge Roda: "Da smo uveli to malo ranije, onda bi očevi čija su djeca rođena u protekle dvije godine, mogli to pravo i koristiti. Ono ćemu se mi nadamo je da nećemo ostati samo na tih 10 dana i da će Vlada ponuditi da očevi budu doma više dana. U susjednoj Sloveniji krenuli su s 10 i sada su došli na 25."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novim zakonom rast će i naknada za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta tijekom drugih 6 mjeseci djetetova života, sa 5654 kuna na sedam i pol tisuća. Delimitiranje naknade još nije došlo na red.

"Žarko želimo da naši roditelji imaju roditeljsku potporu u visini plaće, samim ovim povećavanjem mi idemo u tom smjeru", kazala je Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Drandić: "Očevi uglavnom imaju veće plaće i onda su na neki način kažnjeni kad koriste roditeljski dopust jer im se naknada smanjuje i ne primaju punu plaću. Nadam se da će ovo biti poticaj da što više očeva počne koristiti svoj dio roditeljskog dopusta."

Prošle godine svoja prva tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života koristilo je samo 147 očeva, a roditeljski dopust tijekom drugih 6 mjeseci njih tek nešto više od 4 tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo