otvoreno pismo ministrima / Hrvatska udruga bolničkih liječnika upozorava: sve češće smo izloženi napadima, a policija propušta preventivno reagirati

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija

'I ranije se događalo da policijski službenici propuste preventivno reagirati što je rezultiralo i nedavnim napadom na liječnicu u DZ Požeško-slavonske županije', piše u pismu.

30.6.2017.
9:25
Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem upozoravaju na sve češće napade na liječnike i zdravstveno osoblje te ističu zabrinutost time što je policija nakon posljednjeg napada na liječnika u Osijeku podnijela prekršajnu prijavu protiv napadnutog liječnika na radnom mjestu te iako se policija kasnije ispričala i povukla prijavu oni ističu da su liječnici prepušeni na milost i nemilost ne samo pojedinaca, nego, kako je ovdje bio i slučaj i postupanju i slobodnoj procjeni policijskih službenika. 

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovana gospodo ministri Bošnjaković i Božinović,

iako smo se u tri navrata ranije obraćali prethodnom ministru pravosuđa i jednom Službi za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije, vezano uz sve učestalije napade na liječnike i zdravstveno osoblje, ništa se nije dogodilo kako bi se položaj  liječnika poboljšao. Naprotiv, vrlo smo zabrinuti činjenicom da je policija nakon zadnjeg napada na liječnika u KBC Osijek podnijela prekršajnu prijavu protiv napadnutog liječnika na radnom mjestu, koji je zadužen za 24 satno funkcioniranje zdravstvene skrbi. Iako se, prema tvrdnjama iz medija, policija ispričala i povukla prijavu, nužni smo upozoriti javnost da je takvo ponašanje neprihvatljivo, a da su liječnici kao struka prepušteni na milost i nemilost ne samo pojedinaca, nego, kako je ovdje bio slučaj i postupanju i slobodnoj procjeni pojedinih policijskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, i ranije se događalo da policijski službenici propuste preventivno reagirati što je rezultiralo i nedavnim napadom na liječnicu u DZ Požeško-slavonske županije, a nakon provedene policijske istrage postalo je vidljivo da je područna služba HZZO-a retrogradno provela izmještaj pacijenta od napadnute liječnice na datum prije napada.

Nadamo se da će se Vašim dolaskom promijeniti odnos kako policijskih službenika prema liječnicima, tako i da ćete ozbiljno razmotriti i prihvatiti naše prijedloge da se napad na liječnika (i druge zdravstvene djelatnike) tretira kao napad na službenu osobu. Odnosno, da je potrebna promjena Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi „samouprave“ dodaju riječi „službenik u javnim službama“ te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi „službenika u javnim službama“. 
Uz to, u više navrata smo tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno odgovorne osobe u obavljanju javne ovlasti. 
Iz  nedavnog primjera u Osijeku jasno je da se to sustavno ne provodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uporno ignoriranje naših upozorenja o nedostatku čak i minimalne sigurnosti u medicinskim ustanovama vrlo brzo bi moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih djelatnika, i zasigurno nisu  stimulirajuće za sve veći broj liječnika koji odlazi iz Republike Hrvatske, što će rezultirati skorim urušajem zdravstvenog sustava u periodu od pet do sedam godina.

Smatramo da javnom dužnošću koju obavljate imate mogućnost pridonijeti zauzimanju jasnog stava da nasilje prema zdravstvenim djelatnicima nije prihvatljivo, te tako svojim djelovanjem pridonijeti očuvanju zdravstvenog sustava u RH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo