Spor sa Slovenijom / Hrvatska vjeruje da će Sud EU-a poslušati mišljenje neovisnog odvjetnika: 'Arbitraža je mrtva!'

Image
Foto: Goran Kovacic/Dusko Marusic/Davor Puklavec/PIXSELL

Mišljenje nezavisnog odvjetnika na Twitteru je komentirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

11.12.2019.
16:26
Goran Kovacic/Dusko Marusic/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska vjeruje da će vodeći sud Europske unije poslušati neovisnog odvjetnika i odbaciti tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne odluke o granici, izjavila je u srijedu visoka hrvatska dužnosnica.    

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske tvrdeći da Zagreb krši članke europskog ugovora koji govore o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nezavisni odvjetnik Suda EU-a u Luxembourgu objavio je u srijedu da taj sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske koja je tvrdila da se ne radi o primjeni prava EU-a, nego međunarodnog prava.

"Vrlo smo zadovoljni ovom odlukom. Tim mišljenjem je potvrdio vrijednost svih argumenata koje je Hrvatska izlagala tijekom postupka", izjavila je novinarima Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htjela predviđati konačnu odluku suda, ali je istaknula da mišljenje Estonca Priita Pikamae "daje vjeru da će presuda biti na tom tragu".

Poziv Sloveniji na dijalog

Ponovno je pozvala Sloveniju da se granični spor riješi dijalogom. "Cijelo vrijeme pozivamo slovensku stranu da dogovorom riješimo granicu jer jedino tako možemo doći do pravog rješenja", rekla je Metelko-Zgombić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenje nezavisnog odvjetnika na Twitteru je komentirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekavši da je "arbitraža mrtva, a Slovenija sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka".

"Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje", rekla je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski državni vrh poručio je u srijedu Hrvatskoj da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog prijepora, nego da ustraje na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska osporava.

"Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka Suda. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika nešto malo preko 50 posto slučajeva.

Odluka suda može se očekivati u prvom polugodištu, a možda i u prvom tromjesečju sljedeće godine, rekao je novinarima glasnogovornik suda Balazs Lehoczky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo