NDHpedija / Hrvatska Wikipedija napokon prestaje biti leglo dezinformacija, povijesnog revizionizma i relativiziranja ratnih zločina

Wikimedija, koja upravlja Wikipedijom, zaposlila je, pazite sad, procjenjitelja dezinformacija.

24.6.2021.
7:00
VOYO logo

U cijelom svijetu internet enciklopedija funkcionira slobodno, svi mogu sudjelovati, svi je mogu koristiti i mijenjati, i sve funckionira na tim prekrasnim egalitarnim principima i članci su uglavnom korektni i točni.

Svuda osim u Hrvatskoj. Kod nas je Wikipedia godinama prepuna dezinformacija, povijesnog revizionizma, relativiziranja ratnih zločina i tekstova o tome da se ustaše bezveze demonizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako se hrvatski učenici i studenti sramote pred profesorima jer besmislice uzimaju kao činjenice, jer ni ne znaju da hrvatsku wikipediju odavno zovu endehapedija ili nacionalwikipedija.

Ali sada je tome konačno stigao kraj. Wikimedija, koja upravlja Wikipedijom, zaposlila je, pazite sad, procjenjitelja dezinformacija. Čovjek je mjesecima čitao našu Wikipediju po cijele dane, i na kraju podnio izvješće od 60 stranica u kojem je pobrojao sve probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administratori koji su enciklopediju dosad uređivali su protjerani, i danas ima šanse da tamo nađete i nešto istinito. 

Još 2013. godine Wikipediji, najkorištenoj online enciklopediji u svijetu, postalo je jasno da na njezinoj hrvatskoj inačici nešto nije u redu. Kako je kreativnost radikalnih desničara s vremenom postala nešto što se ne može ignorirati, početkom godine zaposlili su procjenitelja dezinformacija koji je zasukao rukave, intervenirao u hrvatsku Wikipediju i o tome napisao izvještaj od 60 stranica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegova uloga je bila pronaći sve neistine, sve iskrivljene istine, sve fejk vijesti i činjenice koje su objavljene na Hrvatskoj wikipediji, ali bila mu je uloga i protjerati one koji su odobravali takve objave", kazao je Dragan Petrić, izvršni urednik časopisa Bug.

Image
Nužno da ostanemo zdravi /

Vrijedan projekt: Wikipedia i WHO udružuju snage u borbi protiv lažnih informacija o koroni

Image
Nužno da ostanemo zdravi /

Vrijedan projekt: Wikipedia i WHO udružuju snage u borbi protiv lažnih informacija o koroni

Hrvatskom Wikipedijom vladali su ljudi koji su se krili iza nadimka poput poput speedyGonzaleza, ili najutjecajnijeg Kubure koji je stvarao čak i lažne profile kako ne bi bio maknut s pozicije administratora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica s novinarstva koja je istraživala funkcioniranje hrvatske wikipedije kaže da su korisnike koji su htjeli nešto promijeniti isključivali na tehnikalijama.

"Postoji cijeli niz prepreka ukoliko niste iskusan korisnik Wikipedije koje ćete vi eto, vjerojatno ćete pogriješiti a administratori su koristili upravo ovakve argumente da bi diskreditirali korisnika koji je htio objaviti sadržaj na stranici koja je bila u duhu antifašizma", kaže Viktorija Car s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničari tvrde, hrvatska je Wikipedija gotovo neupotrebljiva kada je riječ o nekim temama. 

"Wikipedija na hrvatskom jeziku posebno ako gledamo teme vezane uz Hrvatsku prošlost doista nikad nije izgledala kao ozbiljna enciklopedija nego kao nekakv nacionalistički revizionistički priručnik ili glasilo nekog ekstremno desnog političkog pokreta ili stranke. To se najviše vidi po temama NDH, Jasenovac, Ante Pavelić", kaže povjesničar Hrvoje Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojili smo nekoliko razlika između Hrvatske i prave Wikipedije

Koncentracijski logor Jasenovac

Prema pravoj Jasenovac je bio jedini logor za istrebljenje u Europi tijekom Drugog svjetskog rata u kojem su ubojstva vršena prema planu bez njemačkog sudjelovanja. 
No u Hrvatskoj verziji za navedena ubojstva donedavno je pisalo: "Cilj tog crnog mita bilo je ocrnjivanje, stigmatiziranje i ušutkivanje Hrvata, uzgoj stalnog osjećaja sramote neraskidivo vezanog uz hrvatsku nacionalnu svijest i tabuiziranje svake pomisli na hrvatsku samostalnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o pojmu ustaše, Wikipedija kaže sljedeće:

"Antisemitski, fašistički i protujugoslavenski separatistički pokret… Uspostavili su Nezavisnu Državu Hrvatsku kao diktaturu koja je bila osobito proizvoljna i ubojita, a koja je obilježena brojnim masovnim pokoljima srpskog, romskog i židovskog stanovništva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Wikipedija ustaše je objašnjavala ovako: "Hrvatski separatistički i nacionalistički pokret koji se borio protiv velikosrpskog centralizma i
hegemonije u Jugoslaviji."

Neki od najpopularnijih pojmova na Hrvatskoj Wikipediji su dekroatizacija, detuđmanizacija i jugokomunizam. A što rade jugokomunisti? Oni izbjegavaju hrvatsko ime, iskrivljavaju povijest u udžbenicima, a ima toga još. Pišu i da jugokomunisti uzrocima domovinskog rata ne smatraju neslobodu komunizma i titoizma, a domovinski rat i Republiku Hrvatsku žele prikazati kao nastavak ZAVNOH-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, za hrvatsku Wikipediju tu su nezaobilazni Tito i Pavelić

Desno orijentirani administratori tako su za Josipa Broza Tita napisali da je bio komunistički vođa i diktator. S druge strane Pavelić je prikazan kao pozitivni lik - hrvatski hrvatski političar i odvjetnik, vođa i osnivač Ustaškoga pokreta i poglavnik Nezavisne Države Hrvatske.

Rat ideologija?

Predstavnici desnice tvrde da je na Wikipediji već neko vrijeme u tijeku rat ideologija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je najbolje da administratori hrvatske Wikipedije postanu gospodin Habulin, Milanović i Plenković i mislim da bi tada onima kojima je bila problematična dosadašnja usmjerenost wikipedije bili zadovoljni", kaže Zlatko Hasanbegović.

U cijeloj priči kolateralna šteta postali su studenti koji se, da stvar bude gora, iz godine u godinu sve više oslanjaju na Wikipediju kod pisanja svojih radova. Da ne spominjemo i maturante među kojima njih 53 posto po anketi nije sigurno je li NDH bila fašistička država ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo