NA PRAGU VELIKOG ISPITA / Hrvatska za pet mjeseci preuzima predsjedanje EU-om: Prvi smo snimili radove u budućem sjedištu

Vremena nema puno, samo još 155 dana, a obuku i edukacije još moraju proći stotine dužnosnika, pa i sami ministri

31.7.2019.
7:05
VOYO logo

'Ngresni' centar - kako sada piše na ulazu - postat će uskoro 'Kongresni', a zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za pet mjeseci postaje središte Europske unije. Na transformaciji već tri mjeseca bez pauze radi 60 radnika i iako se čini da je posla još puno, voditelj radova Ilko Đugum je gotovo siguran da će sve biti na vrijeme: ''Svi se nadamo da će biti i dajemo sve od sebe''.

Skela je nisko, a radovi u visokom stupnju, iako za neuko oko, pomalo nevidljivi. Đogum kaže: ''U fazi izvođenja su akustične obloge jer imamo zahtjev da u ovoj dvorani mora biti odjek ispod jedne sekunde. U stropu su u fazi razvodi instalacija, odimljavanja, svih kompletno instalacija jake i slabe struje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to glavna kongresna dvorana s kompjuterskim podom, elipsastim stolom, velikim video zidom i kabinama za prevoditelje na 24 službena jezika. A prije nego stupe u ovu zgradu, svi će ministri i državni tajnici na račun Europske unije morati na poseban trening.

''Morate znati kamo ćete doći, kako se govori, kako se dolazi, gdje se sjeda, kako se konferira, to su sve određene vještine koje treba savladati'', ističe ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje će vještine najčešće pokazivati u Bruxellesu, gdje će se održati čak 1400 sastanaka i događanja, dok će ih u Zagrebu biti 160. Iako su se briselska događanja trebala odvijati u zgradi, koja već šest godina zjapi prazna, a Hrvatska ju je platila čak 85 milijuna kuna, za njih će nam prostor posuđivati bugarsko predstavništvo. I tu će uslugu naplaćivati 28.000 eura mjesečno, ukupno – 168.000 eura.

Konačno će urediti i petinu zgrade koja nikad nije bila dovršena

Ministar kaže, to je problem koji će riješiti: ''Mi koji smo za to odgovorni, mi imamo kamenčić u cipeli, i to nas žulja, mi smo na pragu tog rješavanja, ali ta dinamika … postoje ta neka razna rješenja, ali mislim da smo pronašli najbolje, tako da će javnost biti informirana''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što će biti s ovom zgradom, kad završi predsjedanje Europskom unijom – postoje želje, ne još i planovi. 

''Nadam se da smo u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice gdje ćemo imati naš trajni izložbeni postav, gdje će biti grafička zbirka, gdje ćemo imati digitalnu knjižnicu, sve one naše potrebe koje trebamo, za koje trebamo prostor, a koje nemamo trenutno'', nada se Tatjana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strpljenje se očito isplati. NSK će, uz prostor bivše Gruntovnice, koja će za predsjedanja koristiti novinari i delegati - konačno urediti i onu petinu zgrade koja nikad nije bila dovršena.

Zadnji radovi prije nego stignu Macron, Merkel i ostali bit će uklanjanje žvakaćih guma i pranje prozora. Sve kako bi zgrada iz Trnja dogurala do europskih zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo