Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Prvi u Hrvatskoj

Hrvatska znanstvena fantastika: Kirurzi odlaze, roboti dolaze

Robotika u medicini koja je nekad bila nezamisliva, danas je u hrvatskim bolnicama realnost

Matea Domjanović/ 16.6.2019. u 16:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska medicina ne zaostaje za svjetskom, što potvrđuje i najnoviji kirurški robotski sustav koji je odnedavno u primjeni u KBC-u Zagreb. Istodobno, liječnici u KB Dubrava već godinama uspješno izvode operacije s pomoću robotske neuronavigacije koju su osmislili u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. No nisu stali na tome, već rade na novom robotu.

Izgleda kao glavni lik iz znanstveno-fantastičnog filma, ali ovo je RONNA, robot koji asistira pri neurokirurškim operacijama u KB Dubrava.

''To je robotski sustav, kojim se koristimo danas u KB Dubrava za operacije kao što su biopsija tumora mozga, uvođenje ventikularnih sustava, ali koristimo se njime i za navigaciju'', rekao je dr. Darko Chudy, neurokirurg u KB Dubrava.

Riječ je o hrvatskom proizvodu. Robot je nastao u suradnji s timom liječnika ove bolnice, Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Hrvatskim institutom za istraživanje mozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Ideja je bila da povežemo robota s digitalnom slikom pacijenta, s tomografskim snimkama, magnetnom rezonancijom i da ga na određeni način naučimo kako obaviti tu operaciju“ kazao je Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

U tri godine RONNA je sudjelovala u više od 100 operacija koje, zahvaljujući njoj, traju i do 30 posto kraće.

Upravo se čita

Image
peti dan reforme smeća

FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

''Robotski sustav koji danas u svijetu stoji nekoliko milijuna eura, on nije kupljen, on je stvoren i to je za mene, pa i za državu, bitna razlika ... ako vi nešto stvarate i ako nešto kupujete'', rekao je Chudy.

Robot je prošle godine osvojio nagradu u Londonu, gdje je izabran za najbolju inovaciju, a trenutačno se radi na 'njegovu mlađem bratu' NERU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Mi smo zamislili novi robot koji će biti izgrađen kao neurokirurški okvir. To neurokirurzi dobro znaju što je, to je jedan robotički okvir koji je po svojoj strukturi puno jednostavniji“, izjavio je Jerbić.

Da je hrvatska medicina uz bok svjetskoj, potvrđuje i kirurški robotski sustav, koji je odnedavna u KBC-u Zagreb. Prvi takav u Hrvatskoj, umjesto liječničkih ruku, izvodi operaciju.

Robotika u medicini koja je nekad bila nezamisliva, danas je u hrvatskim bolnicama realnost.

Matea Domjanović/ 16.6.2019. u 16:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
243 osobe pod povećalom

Božinović za RTL o velikoj istrazi USKOK-a: 'Ljudi su se organizirali da plate za izrugivanje zakona'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba