Samohodni iverač / Hrvatske šume predstavile stroj koji granje i drvne ostatke pretvara u biomasu: 'Koristi su višestruke'

Svu drvnu masu koja ostaje neiskorištena, ovaj stroj pretvara u vrijednu sirovinu

22.12.2018.
8:00
VOYO logo

Hrvatske šume predstavile su tehnološki najsuvremeniji samohodni iverač. Stroj koji granje i druge drvne ostatke pretvara u biomasu, obnovljivi izvor energije.

Ona se koristi kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije. Iz Hrvatskih šuma poručuju: "koristi su višestruke". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom satu samohodni stroj može napuniti četiri kamiona od 25 tona.

Čak 25 posto posječene drvne mase u šumama ostaje neiskorišteno, a ovaj samohodni iverač granje i drugi šumski otpad pretvara u vrijednu sirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj iverač u segmentu šumarske mehanizacije se može usporediti sa Rimčevim automobilima u segmentu osobnih automobila", kazao je Mario Klobučar iz Šumske biomase.

Preradom drvne biomase dobivaju se bio goriva koja se koriste za proizvodnju električne i toplinske energije. U Europi sve više stanovništva koristi bio goriva za grijanje, a za hrvatske građane korist od nabave ovog stroja bit će višestruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način će imati koristi i lokalno pučanstvo koje te svoje ostatke, otpad, prodaje hrvatskim šumama, a mi ćemo proizvesti iver koji će služiti za proizvodnju energije", kazao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Sigurni su da će organizirana proizvodnja drvne biomase osigurati nova zaposlenja i zadržati stanovništvo u ruralnim područjima. Maksimalno iskorištavanje granja i drugih drvnih ostataka smanjuje rizik od nastanka požara, a moglo bi dovesti i do smanjenja uvoza fosilnih goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od 50 posto energetskih potreba Hrvatska uvozi i to dominantno fosilna goriva. S druge strane jedan smo od bitnijih proizvođača pelete, a 95 posto svoje proizvodnje nažalost izvozimo", kazao je Klobučar. 

U ožujku iduće godine trebao bi stići još jedan ovakav stroj i još 8 kamiona za prijevoz sirovine do bio elektrana po cijeloj državi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo