Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Samohodni iverač

Hrvatske šume predstavile stroj koji granje i drvne ostatke pretvara u biomasu: 'Koristi su višestruke'

Svu drvnu masu koja ostaje neiskorištena, ovaj stroj pretvara u vrijednu sirovinu

Zorana Čičak/ 22.12.2018. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatske šume predstavile su tehnološki najsuvremeniji samohodni iverač. Stroj koji granje i druge drvne ostatke pretvara u biomasu, obnovljivi izvor energije.

Ona se koristi kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije. Iz Hrvatskih šuma poručuju: "koristi su višestruke". 

U jednom satu samohodni stroj može napuniti četiri kamiona od 25 tona.

Čak 25 posto posječene drvne mase u šumama ostaje neiskorišteno, a ovaj samohodni iverač granje i drugi šumski otpad pretvara u vrijednu sirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Taj iverač u segmentu šumarske mehanizacije se može usporediti sa Rimčevim automobilima u segmentu osobnih automobila", kazao je Mario Klobučar iz Šumske biomase.

Preradom drvne biomase dobivaju se bio goriva koja se koriste za proizvodnju električne i toplinske energije. U Europi sve više stanovništva koristi bio goriva za grijanje, a za hrvatske građane korist od nabave ovog stroja bit će višestruka.

Upravo se čita

Image
uspješna mlada žena

Martina Boss za RTL.hr o sreći i dugoj ljubavi s njenim Dinom: 'Nisam očekivala zaruke na putovanju, nije to njegov đir'

"Na taj način će imati koristi i lokalno pučanstvo koje te svoje ostatke, otpad, prodaje hrvatskim šumama, a mi ćemo proizvesti iver koji će služiti za proizvodnju energije", kazao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Sigurni su da će organizirana proizvodnja drvne biomase osigurati nova zaposlenja i zadržati stanovništvo u ruralnim područjima. Maksimalno iskorištavanje granja i drugih drvnih ostataka smanjuje rizik od nastanka požara, a moglo bi dovesti i do smanjenja uvoza fosilnih goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Više od 50 posto energetskih potreba Hrvatska uvozi i to dominantno fosilna goriva. S druge strane jedan smo od bitnijih proizvođača pelete, a 95 posto svoje proizvodnje nažalost izvozimo", kazao je Klobučar. 

U ožujku iduće godine trebao bi stići još jedan ovakav stroj i još 8 kamiona za prijevoz sirovine do bio elektrana po cijeloj državi. 

Zorana Čičak/ 22.12.2018. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ratni zločinac

Kazneno prijavljen 63-godišnjak koji je na Ovčari zlostavljao zarobljenike. Udarao ih rukama, nogama i palicama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba