NA KRAJU MANDATA / Hrvatske europarlamentarke: Kako izgleda život između triju država i što su postigle?

Ima ih 11. Svaki mjesec prijeđu na tisuće kilometara, a baza im je uvijek parlament gdje brane hrvatske stavove.

27.1.2019.
9:55
VOYO logo

Za četiri mjeseca na redu su izbori za Europski parlament!

Tko će predstavljati Hrvatsku u Strasbourgu i Bruxellesu, znat će se u svibnju. U međuvremenu, istražili smo kako izgleda život na relaciji triju država i što su hrvatski europarlamentarci napravili za svoju zemlju u proteklih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima ih 11. Svaki mjesec prijeđu na tisuće kilometara, a baza im je uvijek parlament gdje brane hrvatske stavove. 

Marijani Petir ovo je prvi mandat u Europskom parlamentu. "Tempo je svakako dinamičan, jer tu dolaze putovanja svaki tjedan. Mi ponedjeljkom letimo za Bruxelles ili Strasbourg. Četvrtak navečer se vraćamo. Petak, subota, vrlo često i nedjelja ostaje za rad u Hrvatskoj što i jest naša izborna jedinica", kazala je Marijana Petir koja se u Europskom parlamentu nalazi u Klubu zastupnika Europske pučke stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od njih u EU parlamentu već su postigli i uspjehe. Biljana Borzan tako je dobila EU Oscara, nagradu za zastupnicu godine u području ravnopravnsti spolova. "Svaki dan kada počinje, kad se budim prvo gledam gdje sam i što se od mene taj dan očekuje. Je li to Osijek, ili je to Zagreb ili je to Bruxselles ili Strasborug ili eventualno neki peti grad u kojem se budim jer sam službeno tamo", kazala je Borzan.

Tomašić više neće u Europski parlament

Od tri zemlje - niti u jednoj ne stignu uživati, priznaju, jer kad nisu u parlamentu - onda su na drugim obavezama.  "Iskreno vrlo malo uživamo Belgiju i Francusku. Najviše uživamo kad dođu brojni posjetitelji iz Hrvatske što imamo priliku ovdje ih ugostiti i evo kroz moj ured i urede mojih kolega iz EPP Hrvatske je prošlo 3000 posjetitelja iz Hrvatske", kazala je HDZ-ovka Dubravka Šuica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruža Tomašić čak sumnja da će se opet kandidirati. "Imam sad 60 godina. Imam dvije unučice i ja mislim da je vrijeme da se posvetim sebi. Ja radim od 17. godine, tako da imam 43 godine radnog staža. Mislim da je dovoljno", kazala je Tomašić koja je u Europskom parlamentu u Klubu Europski konzervativci i reformisti.

Najveći uspjesi

U ovih pet godina, kažu, izlobirali su dosta toga. "Ako biste me pitali da nešto izdvojim, izdvojila bih moje zalaganje za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i moje zalaganje za početak izgradnje Pelješkog mosta", kazala je Šuica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno lijepih stvari i projekata koje sam ostvarila i koje ću pamtiti, meni posebno drag jest onaj za izbor mladog hrvatskog poljoprivrednika, ja sam ambasadorica", kazala je Petir. 

"Jedan od najljepših trenutaka u životu općenito, a i rada ovdje u parlamentu je kada je predsjednik Europske komisije gospodin Juncker konačno priznao da problem dvostruke kvalitete proizvoda postoji i da to treba dokinuti. Ja sam od početka mandata to tvrdila, u Komisiji su tvrdili da problem zapravo ne postoji", kazala je Borzan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici se nadaju da su hrvatskim građanima približili europski parlament ali i da su u ovih pet godina shvatili koliko je važno izaći na izbore.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo