nakom medijskih najava / Hrvatski farmaceuti oštro protiv dostave lijekova na kućnu adresu!

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Vodeći isključivo računa o sigurnosti i zdravlju pacijenata, ističu i da 'odlučno i dosljedno ne podržavaju prodaju bezreceptnih lijekova putem interneta dostavom na kućnu adresu'

30.7.2015.
7:45
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Nakon medijskih najava da će se bezreceptne lijekove uskoro moći kupovati preko interneta, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) zatražilo je u četvrtak javnu raspravu prije donošenja pravilnika o takvoj prodaji, te se oštro suprotstavilo mogućnosti dostave lijekova na kućnu adresu.

HFD u priopćenju poziva nadležne institucije na širu javnu raspravu prije donošenja Pravilnika za promet lijekovima na daljinu putem interneta. Traže da u raspravi sudjeluje i struka i predstavnici pacijenata, na dobrobit njihova zdravlja i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći isključivo računa o sigurnosti i zdravlju pacijenata, ističu i da "odlučno i dosljedno ne podržavaju prodaju bezreceptnih lijekova putem interneta dostavom na kućnu adresu", odnosno traže da se online-naručeni lijek može podići isključivo u ljekarni.

"Vodeće europske zemlje još uvijek nisu u potpunosti uredile ovakve modele liberalizacije prodaje bezreceptnih lijekova, stoga niti Hrvatska ne treba žuriti s donošenjem pravilnika prije nego li se sustavno sa svim interesnim sudionicima raspravi o svim prednostima i rizicima prodaje lijekova putem interneta", navode u HFD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju ističu kako internet ljekarništvo s jedne strane ima svoje prednosti u bržoj dostupnosti lijekova, mogućnosti uvida u veći broj lijekova, privatnosti i jednostavnost, no s druge strane izlaže pacijente riziku od pojava nelegalnih distribucijskih kanala i krivotvorenih lijekova. Kao rizike navode i neprikladnu uporabu lijekova, krive lijekove za krivog pacijenta te ograničenu dostupnost stručnog savjeta magistra farmacije.

U tome, kažu dijele stajalište Hrvatske ljekarničke komore, koja je Ministarstvu zdravlja još 30. lipnja 2015. uputila svoje Mišljenje o nacrtu Pravilnika za promet lijekovima na daljinu putem interneta, u kojem jasno ukazuju kako uopće ne treba požurivati internet prodaju kao proces liberalizacije prodaje bezreceptnih lijekova te da se isključivo zagovara model uvođenja internet ljekarni kao u nekim europskim zemljama, po kojem se online-naručeni lijek isključivo podiže u postojećoj ljekarni. Takvo je stajalište, kažu u HFD-u, značajno drugačije od onoga što se posljednjih dana navodi u medijima - kako će se pacijentima u Hrvatskoj lijekovi dostavljati na kućnu adresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu zdravlja potvrdili su da je pravilnik o online prodaji lijekova u završnoj fazi izrade. Odnosit će se isključivo na bezreceptne lijekove, a prodavat će ih, kažu, samo ljekarne registrirane za tu djelatnost. Po lijekove će se morati doći u ljekarnu, a bit će moguća i isporuka vozilom na kućnu adresu, ali nikako poštom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo