Velika akcija čišćenja

Hrvatski i slovenski ronioci izvukli preko 10 kubika smeća iz Savudrijske i Piranske luke

Na prvi pogled čisto i blistavo Jadransko more ispod površine krije tone otpada

Ivan Dobran/ 6.9.2020. u 22:00

Dok hrvatska i slovenska vlada šalju kazne ribarima zbog nezakonitih prelazaka morske granice, ronioci s obje strane granice solidarno čiste jadransko podmorje.

U netom završenoj akciji "Čišćenje bez granica", uz pomoć najmlađih u tri su dana izvukli preko deset kubika otpada. 

Na prvi pogled čisto i blistavo Jadransko more ispod površine krije tone otpada. U tri dana akcije Čišćenje bez granica ronioci su izvukli preko 10 kubika smeća iz Savudrijske i Piranske luke. U akciji je s hrvatske strane sudjelovalo 150 ronilaca iz cijele Hrvatske.

Image
POLITIČKA EKOLOGIJA

Zeleni plan za Hrvatsku: Kakav razvoj i kakva održivost su nam potrebni?

Image
POLITIČKA EKOLOGIJA

Zeleni plan za Hrvatsku: Kakav razvoj i kakva održivost su nam potrebni?

"Meni je osobno ovo prva eko akcija, jako mi je drago da sam tu i nadam se da ćemo očistiti maksimalno koliko možemo", rekao je Ivan Šeparović, član ronilačkog kluba Roniti se mora, Zagreb.

Sa slovenske je strane podmorje čistilo preko 50 slovenskih kolega. Ukupno su na hrvatskoj i slovenskoj strani pročešljali tri četvorna kilometra obale. A ove godine je u akciji sudjelovalo i 50 djece, članova Dječje međunarodne eko patrole.

"Jer djeca zaista ne onečišćuju okoliš a oni su ta buduća generacija i nada moja će nama starijima reći: "E tata to nije dobro", kazao je Rene Cipovec, predsjednik ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagreb.

Upravo se čita

Image
inspekcija će utvrditi

O smrti Matijanića oglasio se djelatnik Hitne: 'Nepotrebno se diže hajka na hitnu pomoć i ravnatelja Luetića'

"Pošto je dosta smeća u vodi pa da to izvadimo i da pročistimo more", izjavio je Ivan Gabrijel Marijić, mladi ronilac iz Umaga.

Jer more zahtjeva ozbiljnu generalku. Preko 95 posto onečišćenja mora otpada na plastiku. Njezina podmukla varijanata mikroplastika dosegla je u Mediteranu koncentraciju od 1,25 milijuna komada po kvadratnom kilometru. Razina onečišćenja se pritom svakog ljeta povećava za 40 posto.

"Mislim da se ljudski otisak na oceane vidi posvuda i lijepo je da možemo pomoći, očistiti", rekla je Sarah Chiu iz SAD-a.

Koliko i kakav otpad bacamo u more posvjedočili su sami ronioci.

"Ja i moj partner smo izvadili dvije stolice, to je možda onako najzanimljivije i putem smo naišli još na jedan čamac kojeg nismo izvadili", izjavio je Bruno Vučković, ronilac iz Vukovara.

U čišćenju je sudjelovao i ministar Čorić koji je iz mora pak izvukao automobilsku gumu.

"Činjenica da je Hrvatska jedna prekrasna zemlja mora se upotpuniti činjenicom da Hrvatska trajno mora ostati čista", poručio je Tomislav Čorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Iako tek kap u moru, nakon ove akcije dvije će susjedne luke bar malo lakše disati.

Ivan Dobran/ 6.9.2020. u 22:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
svečano u kninu

Milanović dočekan povikom 'Uuuuu!', on poručio: 'Onaj koji se brani šutnjom nastrada. Hrvatska se nema od čega braniti'

Više s weba