zapošljavat ćemo strance? / Hrvatski paradoks - nedostaje nam radne snage i pored 220.000 nezaposlenih

Hrvatski poslodavci traže hitno odobrenje kvota za strane radne dozvole, o čemu im ovise novi poslovni ugovori

29.10.2016.
18:50
VOYO logo

S jedne strane nezaposlenost s druge nedostatak čak 5099 radnika. Paradoks s kojim se najviše bori brodogradnja. U Uljaniku je zato u protekle dvije godine prekvalificirano 300 radnika.

U Uljaniku žele domaće ljude, ali uvoz radne snage trenutno je jedino rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su visoko stručni radnici za specifična brodograđevna područja i zato takvih radnika nažalost u Hrvatskoj nema, jer ih domaći srednjoškolski sustav ne producira u pravoj mjeri u kojoj su oni potrebni realnom gospodarstvu", objašnjava direktor korporativnih komunikacija Uljanika Hrvoje Markulinčić.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca od Vlade traže hitan dogovor o broju radnih dozvola za strance u idućoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisno o kvotama će ovisiti naši planovi i možemo li ići u neke povećane investicije. Mi imamo strukturni problem da imamo 200 tisuća radnika na burzi, a s druge strane fali nam radnika, što je jedan apsurd i ono što mi očekujemo i dajemo vladi da se sjednu i malo poslože, mi ćemo sigurno otvoriti razgovore s ministarstvom rada oko prekvalifikacije", otkriva glavni ravnatelj HUP-a Davor Majetić.

Ministarstvo je za ovu godinu odobrilo 2300 radnih dozvola. Koliko će ih biti odobreno za iduću godinu još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava razmatra pristigle prijedloge za zapošljavanje stranaca. Bitno je naglasiti kako je u procesu usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada ključna i suradnja s poslodavcima i sindikatima te ostalim dionicima na tržištu rada", kažu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Situacija je, kritična i u graditeljstvu, prometu, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji ali i u turizmu kojemu sezonci ipak nisu dovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da smo pri selekciji kadrova konstantno suočeni s deficitom određenih radnih mjesta, prije svega na radnom mjestu konobara", kaže voditelj korporativnih komunikacija grupacije Milenij hoteli Ivan Sarajlić.

I oni su zapošljavanje poticali kroz stipendiranje, no nitko neće u konobare. Poslodavci krive loš obrazovni sustav i slabu popularizaciju deficitarnih zanimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo