poduzima pravne korake / Hrvatski pomorac optužen za šverc: 'Osuđeni smo kako nam Španjolska ne bi trebala isplatiti odštetu'

Image
Foto: english.people.com.cn

Tolja je na konferenciji za medije u dubrovačkom uredu Sindikata pomoraca Hrvatske najavio žalbu na osuđujuću presudu španjolskog suda

18.11.2018.
15:25
english.people.com.cn
VOYO logo

Hrvatski pomorac Nikola Tolja, koji je čekajući suđenje proveo 16 mjeseci u zatvoru u španjolskom Cadizu, izjavio je u nedjelju u Dubrovniku kako je španjolski sud njega i još pet članova posade tegljača „Eisvogel“ osudio na dvogodišnju kaznu zatvora jer bi im u slučaju oslobađajuće presude država Španjolska trebala isplatiti odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru, te najavio žalbu na presudu i mogućnost tužbe protiv španjolske države.

Tolja je na konferenciji za medije u dubrovačkom uredu Sindikata pomoraca Hrvatske najavio žalbu na osuđujuću presudu španjolskog suda. Ovisno o ishodu žalbe odlučit će o tužbi protiv Španjolske, a pravne će korake poduzeti i prema vlasniku tegljača, kompaniji „Lucatelly Towing and Salvage“ iz Trsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da je sudac bio svjestan istine, ali presuda nije smjela biti drukčija. Znaju na brzinu zatvoriti čovjeka, a sve dalje ide toliko nemoguće sporo. Osuđeni smo kao da je netko od članova posade vlasnik tog broda“, rekao je Tolja te hrvatskim pomorcima preporučio velik oprez.

Uhićeni u srpnju 2017.

„Znam da je teško pronaći posao, ali svim bih hrvatskim pomorcima preporučio da izbjegavaju 'divlje' kompanije, a da budu i članovi Sindikata pomoraca Hrvatske, koji im u slučaju problema može pružiti najbolju pomoć“, izjavio je Tolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posada tegljača „Eisvogel“ s tri Talijana, dva Hrvata (Nikola Tolja i Ernest Pekar) i jednim Rumunjom, uhićena je u srpnju 2017. godine pod optužbom krijumčarenja cigareta u vrijednosti 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskom.

Tegljač „Eisvogel“ je od drugog tegljača „Sea Patron“ preuzeo u tegalj brod „Falkvaag“, koji je bio bez posade, ali s teretom od šest kontejnera krijumčarenih cigareta, s krajnjim odredištem u španjolskoj Huelvi. Iako s teretom tegljenog broda nisu imali nikakve veze, posada „Eisvogela“ je uhićena i godinu i pol dana u zatvoru čekala na suđenje. Na španjolskom su sudu 23. listopada 2018. svi osuđeni na dvije godine zatvora te su pušteni na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Slijepo smo slušali odvjetnka. Vidio sam da nas laže'

 „Kad su nas priveli mislili smo da ćemo odmah ići kući jer je i djetetu bilo jasno da je odgovornost na vlasniku broda. Slijepo smo slušali odvjetnika. Govorio nam je da će nas pustiti za nekoliko dana ili tjedana, ali vidio sam da nas laže. Najteži trenutak bio je kad su nam stavili lisice u ruke, strpali nas u 'marice' i odveli u zatvor. Uspio sam samo nazvati sestru“, ispričao je Tolja.

U zatvoru je nastojao na sve načine saznati svoja prava, ali i upravi zatvora ukazati na specifičnost njegovog slučaja, no imao je problem jer nije znao španjolski, a zatvorski službenici gotovo nikako engleski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Imali smo sjajnu suradnju sa Sindikatom pomoraca, hrvatskim Veleposlanstvom, a naše su institucije poduzele sve što je bilo moguće. U svemu nam je puno pomogla i Asia Gjergja, Hrvatica udata u Cadizu. Također hvala i dubrovačkoj Udruzi branitelja i HVIDR-i na pomoći mojoj obitelji“, rekao je Tolja.

Naglasio je kako je od prvog dana na brodu "sve bilo zbrda zdola", bez primopredaje i familijarizacije, a posebno se čudio kako zapovjednik broda ne zna engleski jezik, službeni pomorski jezik na kojem su svi dokumenti koji se predaju lučkim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Posada Eisvogela nije mogla znati što je na brodu'

Rekao je kako ga ne interesira velika naknada, već da pravda bude zadovoljena, ali i da može zahvaliti osobama koje su mu pomogle. Razmišlja o mogućnosti povratka na more, ali će odluku donijeti nakon potpunog oporavka. Koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) i voditelj dubrovačkog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić istaknuo je kako je Toljin i Pekarev slučaj još jedan u nizu slučajeva kriminalizacije hrvatskih pomoraca u posljednjih šest godina.

„Od pokojnog kapetana Laptala u Grčkoj, dva naša pomorca u Angoli, Ivana Furčića u Libiji i na koncu Nikola Tolja i Ernest Pekar. Posada remorkera Eisvogel, nije mogli znati što je na tom brodu niti su imali dozvolu ući na brod. Teglili su ga po naredbi poslodavca“, istaknuo je Perić, koji je također upozorio pomorce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nijedan pomorac nije isključen od ovakvih slučajeva i treba biti oprezan. Sud je, kao i u slučaju Furčića, da bi zaštitio svoju državu od mogućih tužbi za dugotrajno držanje u zatvoru, donio presudu u trajanju pritvora. To smo i očekivali. Sad kreće drugi dio pravne bitke. Žalbu na presudu podnosimo u ponedjeljak, a ovisno o ishodu žalbe odlučit ćemo i o mogućim tužbama protiv države“, najavio je Perić.

Dodao je kako je po nekim informacijama vlasnik kompanije teško bolestan, a kompanija pred bankrotom. Ako kompanija još uvijek posluje, svih šest pomoraca bi moglo protiv nje podići tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo