Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
traže ravnopravnost

Hrvatski potrošači nemaju ista prava kao potrošači u EU: Plaćaju skuplje, a proizvodi se brzo kvare

Većina kućanskih aparata kvari se kad im istekne u pravilu petogodišnje jamstvo

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Hina/ 28.2.2020. u 11:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saborski zastupnici u petak su pozdravili donošenje zakona koji će jamčiti provedbu uredbe o suradnji nacionalnih tijela država članica Europske unije u zaštiti potrošača, a dio zastupnika pritom upozorava da prava hrvatskih potrošača nisu ista pravima potrošača u cijeloj Uniji.

Hrvatski potrošači plaćaju puno skuplje proizvode istovjetne onima u drugim državama EU, ista čokolada u Hrvatskoj puno je skuplja nego u Njemačkoj, rekao je Miro Bulj (Most) u raspravi o zakonu čiji je cilj zaustaviti u trgovini lošu praksu protiv potrošača i osnažiti tijela za otkrivanje nepravilnosti.

SDP-ov Gordan Maras upozorava da se većina kućanskih aparata kvari kad im istekne u pravilu petogodišnje jamstvo, popravci su često skuplji od samog aparata, pa se većina građana odlučuje na kupnju novih.

Maras: Proizvod treba trajati deset i više godina

 "Nitko ne gleda koliki je vijek trajanja tih aparata, no na razini EU trebalo bi napraviti obvezu da proizvod mora trajati ne pet, sedam, nego deset i više godina", smatra Maras. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oporbeni zastupnici propituju hoće li tijela nadležna za provedbu spomenute uredbe (Državni inspektorat, ministarstva financija, mora, poljoprivrede, zdravstva, agencije za elektroničke medije, obalni linijski pomorski promet, za civilno zrakoplovstvo, za nadzor financijskih usluga, HAKOM te HNB) imati dovoljno alata za provesti svoje ovlasti.

Hoće li građani moći dobiti zaštitu, imaju li ta tijela kapaciteta i vremena baviti se svakom prijavom, pita Tomislav Žagar (Klub HSU), a 'mostovca' Bulja zanima kako vjerovati HNB-u koji, tvrdi, nije izvijestio da je bilo pranja novca u Zagrebačkoj banci.

Upravo se čita

Vladin predstavnik uvjerava da će tijela obaviti svoj posao.

"Hoće, bit će na razini zadatka", rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdenko Lucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Šipić: Zakon treba što prije zaživjeti zbog internet trgovine

Ivan Šipić (HDZ) pozdravlja što će Državni inspektorat  koordinirati aktivnosti nadležnih tijela.

"Djelotvorna provedba prava, jednako je važna kao i njihovo postojanje", kaže Šipić i ističe da zakon mora čim prije zaživjeti i zbog internet trgovine koja sve brže raste.

Na temelju nove europske uredbe nacionalna tijela za zaštitu potrošača moći će klasificirati internetske stranice i račune na društvenim mrežama kako bi uklonila prijevare.

Također će imati mogućnost testiranja i tajne kupnje, kao i istraživanja financijskih tokova kako bi pronašla nepoštene trgovce i internetske prijevare. Nepoštene trgovce moći će se za prekršaje kazniti novčanim kaznama u iznosu od 10 tisuća do 100 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 28.2.2020. u 11:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba