Dugogodišnje težnje / Hrvatski ribari proglašenje isključivog gospodarskog pojasa dočekuju raširenih ruku. Evo što kažu

Proglašavanjem isključivog gospodarskog pojasa i Italija i Hrvatska štite svoje more od trećih država

14.12.2020.
20:40
VOYO logo

Što isključivi gospodarski pojas donosi u odnosu na ZERP koji smo proglasili 2003., najbolje znaju ribari.

Najveći dio Jadranskog mora postaje isključivo hrvatski i talijanski. Odnosno nedostupan za ribare iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ribari proglašenje isključivog gospodarskog pojasa dočekuju raširanih ruku. Kažu, ostvarenje je to dugogodišnje težnje.

"I vrijeme je da dođe do toga. Mi smo 2003. godine imali sastanke, to smo mi bili spremni i u ono vrijeme proglasit, ali nismo imali moć. A zna se kakvu moć - političku", rekao je Ivan Bočina, suvlasnik ribolovne flote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poruka premijera /

Plenković najavio odluku o proglašenju gospodarskog pojasa u ponedjeljak: 'Obavio sam konzultacije...'

Image
poruka premijera /

Plenković najavio odluku o proglašenju gospodarskog pojasa u ponedjeljak: 'Obavio sam konzultacije...'

Hrvatska je 2003. proglasila Zaštićeni ekološko - ribolovni pojas od vanjske granice teritorijalnoga mora do crte razgraničenja epikontinentalnog pojasa u kojem su, ulaskom Hrvatske u EU, pravo na ribolov dobile članice unije, ali ne i treće države. Italija na svom dijelu Jadrana nije proglasila takav pojas pa su albanske ribarice bez ograničenja mogle loviti u međunarodnim vodama. Proglašavanjem isključivog gospodarskog pojasa i Italija i Hrvatska štite svoje more od trećih država.

"To je isto u Slavoniji sadimo krompir, kapulu, žito, dođu kolege iz ove tamo Mađarske i sve nam to onda skupe. To je bilo sa ribom", izjavio je Bočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretvaranjem ZERP-a u IGP hrvatskim ribarima se uvjeti ne mijenjaju, ali proglašavanjem talijanskog pojasa na moru između dviju zemalja moći će loviti samo hrvatski i talijanski ribari.

"Ono što je pred nama, to je izrada novog višegodišnjeg plana za plavu ribu koja čini devedeset posto hrvatskog ulova koji će morati biti podržan od opće komisije za ribarstvo na Mediteranu i u kontekstu uspostave isključivog gospodarskog plana svakako da će biti prepoznato i dosadašnje zajedničko upravljanje ovim važnim resursom", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tri zemlje potpisnice odlukom o IGP-u samo Italija čvršće štiti svoj teritoriij. Slovenija prava na more zapadno od svojih teritorijalnih voda nema, a dosadašnji hrvatski ZERP i novi IGP imaju slična pravila na istom prostoru. Zašto onda Hrvatska već 2003. nije proglasila gospodarski pojas umjesto ZERP-a?

"Svjesni da idemo prema Europskoj uniji htjeli smo kopirati upravo onu praksu što su imale druge države članice u sredozemlju. Zbog toga smo proglasili tada isključivi...pardon, proglasili zaštićeni ekološko ribolovni pojas", poručila je Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako sada kopiramo zemlju članicu Italiju koja je odlučila proglasiti gospodarski pojas koji smo mi, gotovo isti, imali i do sada. Isključivi gospodarski pojas obje bi zemlje trebale početi primjenjivati u siječnju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo