POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU / Hrvatski sabor izglasao povjerenje novoj hrvatskoj Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću!

Većinom glasova Hrvatski sabor je u petak kasno navečer dao povjerenje novoj hrvatskoj Vladi, a novi je premijer postao Tihomir Orešković

22.1.2016.
23:05
VOYO logo

Većinom glasova Hrvatski sabor je u petak kasno navečer dao povjerenje novoj hrvatskoj Vladi, a novi je premijer postao Tihomir Orešković!

Glasalo je ukupno 149 zastupnika: njih 83 bilo je 'Za', pet je bilo neodlučnih, dok je 61 zastupnik bio 'protiv'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanju o povjerenju Vladi prethodila je maratonska 14-satna sjednica.

"Da se moja firma ovako ponašala, da se satima pričalo o ustašama, moja firma bi propala", rekao je na početku svog govora tada još mandatar Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ja sam bio manjina u Kanadi, a moji prijatelji su bili iz Italije, Kine, Srbije... Manjine su bogatstvo i to je moj stav", rekao je Orešković i dodao da nije opterećen prošlošću.

"Ja nisam opterećen prošlošću, došao sam ovdje pomoći Hrvatskoj. Ostavio sam dobru plaću i svi su me pitali treba li mi ovo. Treba mi. Trebamo stvoriti nježnu, ljubaznu naciju", poručio je novi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je da svima podignemo kvalitetu života", rekao je Orešković i za kraj poručio:

"Idemo raditi!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nova Vlada

Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon glasanja novi članovi Vlade su prisegnuli da će svoju dužnost obnašati časno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade postao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko, dok je funkciju potpredsjednika preuzeo čelnik Mosta Božo Petrov.

Ministar financija je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, a ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama i aktivist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva je Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, ministar obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.

Za ministra poljoprivrede izabran je Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja postao je Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, regionalnog razvoja i fondova EU TomislavTolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih BernardicaJuretić, bivša ravnateljica Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Primopredaja vlasti u Banskim dvorima

Premijer Orešković i članovi nove Vlade nekoliko minuta prije ponoći su stigli u Banske dvore gdje im je Zoran Milanović primopredao vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zoran Milanović i Tihomir Orešković

Borna Filic/PIXSELL

Milanović i Orešković izmijenili su nekoliko kurtoaznih rečenica na - engleskom jeziku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je potpisala odluku o razrješenju Zorana Milanovića i Odluku o imenovanju Tihomira Oreškovića predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo