Zbog arbitraže / Hrvatski su Slovenci odlučili otići iz obale Dragonje, do sad podneseno 25 molbi

Do kraja prošlog mjeseca za korištenje te mogućnosti podneseno je 25 molbi, a više od polovice ih je stiglo iz Istre

17.4.2018.
20:00
VOYO logo

Prema pisanjima slovenskih medija, slovenska će vlada do četvrtka isplatiti prve odštete vlasnicima nekretnina koji su se nakon odluke arbitražnog suda odlučili na preseljenje u Sloveniju. Riječ je o stanovnicima koji žive na teritoriju Hrvatske, a koji se, nakon arbitražne presude, žele preseliti u Sloveniju.

Vlada Mire Cerara tako je osigurala ukupno 1,2 milijuna eura za one koji u iduće tri godine žele kupiti novu nekretninu u Sloveniji, s time da im u vlasništvu ostane i kuća koju će napustiti u Hrvatskoj. Do kraja prošlog mjeseca za korištenje te mogućnosti podneseno je 25 molbi, a više od polovice ih je stiglo iz Istre, odnosno iz tri zaseoka na lijevom brijegu Dragonje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erjavec izjavio kako je moguće raspravljati o provedbi arbitraže, ali ne o tome gdje je granica u zaljevu

Stanovnici obale Dragonje "uključeni" su u slovensku općinu Piran odlukom parlamenta iz 1993. godine koja je u Hrvatskoj svojedobno nazvana "papirnatom aneksijom", a koje je Slovenija tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji svojedobno proglasila jednim od spornih graničnih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koji su tražili financijsku pomoć, prema navodima medija, nema Joška Jorasa koji i dalje tvrde da živi u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo