Najbizarnija isprika / Hrvatski sudac ne želi raditi svoj posao, a uredno prima plaću: 'Od računala dobijem alergiju'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Ne mogu se koristiti računalom u radu jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama'

3.10.2019.
20:31
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

"Ne mogu se koristiti računalom u svojem radu jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama", pravdao se tako pred Državnim sudbenim vijećem sudac Mladen Grantverger.

Taj isti sudac borio se do zadnje pravne mogućnosti da mu se ne smanji plaća zato što ne radi svoj posao, pišu 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova obrana, ali i argumenti predsjednice suda koja ga je kaznila izloženi su i u odluci Ustavnog suda. 

Sudac je radio manje od pola propisane minimalne norme, a onda mu je petina odluka pala na žalbama. Sudac Grantverger ne koristi se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom, a na bolovanju je bio 71 od 220 radnih dana. Tvrdi kako nije kriv ni za što od navedenog, a za sve ima opravdanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prima plaću od 11.000 kuna na mjesec

Nisu mu povjerovali ni Državno sudbeno vijeće ni Ustavni sud. Zbog toga će tri mjeseca primati trećinu plaće, odnosno 3666 kuna. Posao je zadržao, radi na istome sudu, ali na ovrhama koje se također digitaliziraju, a što će s njim kasnije - ne zna se.

Spor i nekvalitetan

Još lani je predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš donijela odluku da mu se izrekne kazna smanjenja plaće jer je spor i nekvalitetan. Naime, sudac je riješio samo 42,2 posto norme. Uzela je u obzir i da je 71 od 220 dana bio na bolovanju. Da je nekvalitetan, potvrđuje činjenica da su se stranke, od 40 riješenih slučajeva, žalile na 21. Uza sve to, nije poštovao rokove za izradu odluka te odbija koristiti se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušava izbjeći kaznu

No, nezadovoljni sudac pokušava zadržati cijelu plaću i izbjeći kaznu. Obranu nadopunjava novim opravdanjima navodeći da je ozbiljni sudac koji radi od 1988. godine. Ističe kako je u karijeri uvijek ispunjavao normu, ali mu je prebačaj na zemljišno-knjižne predmete predstavljao stres i psihičke probleme jer s time nije imao iskustva.

"Moje zdravstveno stanje je zato pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena", istaknuo je, među ostalim, u dopisu DSV-u sudac Grantverger. Predsjednica suda Liović Merkaš pobila je i te njegove tvrdnje te otkrila da nije kvalitetno radio ni u parničnim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grantverger se tad dodatno branio da dobije alergiju na rukama kad god radi na računalu, a sad ima još jedno čudno dodatno opravdanje zašto se nije koristio zamjenskim zapisničarem.

"Možda je meni i bio osiguran zamjenski zapisničar, ali taj nije došao do moje referade iz ne znam kojih razloga. Visina izrečene novčane kazne svakako je previsoka i ne odgovara utvrđenoj stegovnoj odgovornosti", napisao je Ustavnom sudu i zatražio  ukidanje odluke o kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, nitko nije prihvatio te njegove argumente kojima je tijekom godine dana pokušao pobiti kaznu. DSV mu je poručio da se treba educirati i raditi na računalu te da bolovanjima ne može pravdati neispunjavanje norme kad je na poslu. Ustavni sud je potkraj rujna odlučio da je kazna primjerena i odbio mu žalbu.

Slučaj za 24sata nije htio komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo