veliki propusti / Hrvatski toksikolog tvrdi: do tragedije u Haagu došlo zbog tri ogromna propusta i po svemu sudeći zbog spore reakcije liječničke intervencije

Image
Foto: AP

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić konstatirao je kako intervencija doktora nakon trovanja Slobodana Praljka u Hagu, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza

30.11.2017.
9:42
AP
VOYO logo

Službe osiguranja napravile su najmanje tri velika propusta koja su omogućila Slobodanu Praljku da počini samoubojstvo u sudnici Haaškog suda, piše Jutarnji list.

Prvi je propust napravljen već u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu kada Praljka nisu detaljno pregledali pri izlasku iz pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bočicu s otrovom Praljak je ponio iz pritvora u odijelu koje je jučer ujutro dobio za odlazak u sudnicu.

Drugi je propust nedovoljan pregled pri ulasku optuženih u zgradu Suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći, najveći, jest nedostatak stražara u samoj sudnici koji bi spriječili Praljka da iz džepa izvadi bočicu i ispije otrov.

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haagu branio Antu Gotovinu, ističe kako su prema njegovu iskustvu “sigurnosne mjere ICTY-ja stroge i jako je teško unijeti bilo kakav opasni materijal u sudnicu, čak i za odvjetnike”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša glasnogovornica Suda Florence Hartmann, jučer je, pak, podsjetila kako je ovo već drugi put da su zabranjena sredstva unesena na Haaški sud. Prvi je put to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo vidjeli, a on je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visoki tlak. 

No, prema svemu sudeći, bolnička liječnička intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu riječ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavšićeve riječi o zakasnjeloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11.30, a kola Hitne pomoći navodno su stigla na Haaški sud tek oko 12.30, dakle cijeli sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije Hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.

"Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što prije stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primijenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primjenjuje i dijaliza" objasnio je Plavšić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je vjerojatno sve moglo krenuti drugim smjerom da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Premda se i dalje ne zna o kojem je otrovu riječ, osim što je izvjesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda riječ o cijanidu ili arsenu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo