HRVATSKA STVARNOST / Hrvatski uzgajivači nastavljaju dijeliti jagode pred trgovačkim centrima: 'Bijesni smo, uvoz nas je pregazio'

Samo u Zagrebu na 50 hektara naraste oko milijun kila jagoda, što je dovoljno za cijelo njegovo tržište grada. No centrima je ipak privlačnija niža cijena

21.5.2018.
18:49
VOYO logo

Dijeljenje domaćih jagoda kao simbol pobune protiv uvoznih. Pred trgovačkim centrom u Zagrebu proizvođači su ih iz očaja darivali građanima. 

Domaćih, tvrde, ima više nego dovoljno, a cjenovno se ne mogu boriti protiv jeftinijih uvoznih koje, kažu, praktički dozrijevaju u kamionima na putu prema Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatke, sočne, neprskane. Domaće jagode iz okolice Zagreba i nestale su za nekoliko minuta. Razlog? Dijele se besplatno iz protesta jer se nekoliko metara dalje u hrvatskom supermarketu prodaju talijanske jagode.

“Sada kad je naša puna berba nama uvoza ne treba, a ako ga i bude onda da se jasno treba istaknuti što je domaće, a što je uvozno. Uvedimo tržišno natjecanje i nek građani biraju", kaže za RTL Marijan Herceg, iz Udruge proizvođača jagoda grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jagodari iz Zagreba, Zagrebačke županije, Moslavine i Vrgorca pobunili su se jer sa svojom cijenom mjerice od 12 kuna, ne mogu konkurirati uvoznoj od 9. Kažu cijena je takva zbog visokih troškova. Nedostaje im i radne snage, a nude 30 kuna po satu.

Na plantaži u Horvatima koju smo posjetili trenutačno se odvija berba jagoda. Iz plastenika prema Zagrebu će krenuti oko 8 tona jagoda, ali plasirat će ih samo na štandovima jer proizvođači smatraju da za njih u trgovačkim centima nema mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pokušavao sam prijašnjih godina, međutim jednostavno sam naišao na određeni otpor”, zaključuje Dubravko Herceg, također uzgajivač jagoda.

Uvoza je bilo i prije, ali nije im smetao jer nije bio u špici sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Druga stvar bi bila kad ne bismo imali jagoda. Onda možemo uvoziti, ali sad kad ima jagoda ko blata kak se veli, to je grijeh”, kaže jedan od uzgajivača na kojeg smo naletjeli. 

Stoga traže pravedniju trgovačku praksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u Zagrebu na 50 hektara naraste oko milijun kila jagoda, što je dovoljno za cijelo njegovo tržište grada. No centrima je ipak privlačnija niža cijena. Na upite da čujemo i njihovu stranu priče, iz trgovine koja prodaje samo uvozne jagode, odgovor nismo dobili.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo